Rövidesen eredményt hirdetnek a New York Palota ügyében

A Népszava értesülései szerint egy héten belül kihirdetik a budapesti New York Palota értékesítésére kiírt pályázat eredményét. Az ingatlan tíz éve üresen áll, fenntartására milliókat költ az állam, mert az ÁPV Rt. a mai napig nem tudta eladni az épületet.

Ismeretes, hogy a korábbi pályázat győztese, a tekintélyes müncheni jótékonysági alapítvány, a Messerschmitt Stiftung nem kapta meg a New Yorkot, mert az ÁPV Rt. azt állította: eltértek a szerződésben vállalt feltételektől. A Messerschmitt ugyanakkor azt állította, az ÁPV szegte meg a jogszabályokat.

Az új pályázaton a Messerschmitt a tavalyi - elsőként a Népszavában közölt - botrány miatt nem indult, annak ellenére, hogy az ÁPV Rt. ingyenesen elküldte Münchenbe az egyébként több százezer forintos pályázati csomagot.

Az új pályázókról szerettük volna megkérdezni az ÁPV Rt. illetékesét. Megkeresésünkre az rt. kommunikációs igazgatósága így válaszolt: "a pályázatra beérkezett ajánlatok számáról, valamint a pályázók személyéről a pályázat lezárásáig nem kívánunk információt adni". Egy állami cég által lebonyolított, több milliárd forintos üzlet részletei tehát egyelőre titkosak.

Igaz, arra a kérdésünkre, mikor kezdődhet meg a New York felújítása, kimerítő választ kaptunk. Eszerint "a palota felújítását a szerződés megkötése után, a szükséges építési engedély megszerzését követően lehet majd megkezdeni".

(Népszava)