Üresek maradnak a korrupciós tesztek

A Belügyminisztérium vezetői egyelőre lemondtak arról, hogy kiszűrjék azokat a rendőröket és határőröket, akik hajlamosak a korrupcióra. A tárca hivatalos álláspontja szerint a tesztsorozat jogszabályi hátterének előkészítése húzódik el, mások azonban úgy vélik, a Független Rendőrszakszervezet határozott ellenállása miatt került le a napirendről a hónapokon át előkészített és startra kész pszichológiai vizsgálatot.

Az előzetes tervekhez képest hónapokat késik, de az sem kizárt, hogy elmarad a rendőrség és a határőrség egyenruhás tagjainak pszichológiai tesztelése, amely a korrupcióra hajlamosakat lenne hivatott kiszűrni. A Belügyminisztérium (BM) illetékese a lap érdeklődésére megerősítette, hogy jelenleg nincs napirenden a tesztvizsgálat beindítása. Mint a Magyar Hírlap megtudta, az érintett tárcák - a titkosszolgálat, az igazságügyi és a belügyi - szakértői a jogszabályi háttér kidolgozásán fáradoznak.

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, Pintér Sándor belügyminiszter másfél éve rendelte el a korrupcióra hajlamos munkatársak felderítésére alkalmas vizsgálat kidolgozását. A rendelkezés szerint ez év végéig az állampolgárokkal kapcsolatba kerülő több ezer rendőr és határár töltötte volna ki a megyei és a városi kapitányságok pszichológusai előtt a tesztet. A vidéki munkatársakat felkészíttették a vizsgálatok lefolytatására, és az eredmények értékelésére.

A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) azonban több kritikát is megfogalmazott a tervezett szűréssel szemben. Egyfelől követelték, hogy a tesztsort a Magyar Pszichiátriai Társaság független szakértői minősítsék, valóban alkalmas-e korrupt személyek kiszűrésére. A lap úgy tudja, erre ígéretet is kaptak a belügyi vezetéstől, ám a minősítés egyelőre várat magára. Azt is észrevételezték, hogy egyfajta hajlam kimutatása bárkinél megtörténhet, ám ez nem jelentheti automatikusan az illető megbélyegzését. Ráadásul a rendelet a rendőri vezetők teszteléséről nem tett említést, az FRSZ szerint azt feltételezve, hogy ha egy korrupt tiszt magasabb beosztásba kerül, a hajlam megszűnik. Nem kizárt, hogy a belügyi vezetés a kedvezőtlen fogadtatás miatt kényszerült elhalasztani a tervezett szűrést, vagy legalább is átdolgozni az eredeti rendelkezést.

Az FRSZ egyébként napokon belül megküldi észrevételeit egy másik tervezett rendelkezéssel kapcsolatban is. A BM a korrupció visszaszorítása érdekében azt szeretné bevezetni, hogy a közterületi szolgálatot ellátó rendőrnél ne lehessen több ötezer forint készpénznél, ne tarthasson magánál saját tulajdonú bankkártyát és mobiltelefont. A szakszervezet álláspontja szerint, az intézkedés félelmet és kiszolgáltatottság érzését kelti a becsületes kollégákban, míg a valóban bűnöző hajlamú rendőrök megfelelő előkészítéssel könnyedén áthidalják a korlátozásokból eredő problémát. Így nem támogatják ezt a tervezetet sem.

Gaál Zoltán

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.04.03.)