Az úttörők nem birtokolhatták el a csillebérci tábort

A jogszabályok szerint földtulajdon elbirtoklásáról akkor lehet szó, ha a kezelő 10 éven át folyamatosan használja a földbirtokot. Ez az időpont a Magyar Úttörők Szövetségének esetében - akik a Csillebérci Gyermektábort használják - 2001. június 9-én járna le. Mivel azonban az Ifjúsági és Sportminisztérium megszakította ezt a folyamatot azzal, hogy visszaköveteli a területet, az úttörők nem számíthatnak elbirtoklásra.

"A Csillebérci Gyermektábort a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) nem birtokolhatta el, az érvényes jogszabályok ezt csak 2001 júniusában tennék lehetővé" - mondta az Ifjúsági és Sportminisztérium sajtófőnöke, Morvai Katalin. Morvai azt az utóbbi időben több újságban is megjelent állítást tagadta, amelyek szerint az úttörőszövetség az elmúlt 11 év alatt az ingatlant elbirtokolta.

Deutsch Tamás korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta: a gyermektábort korábban kezelő Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989 júniusában azért nem adhatta át az ingatlant a Magyar Úttörők Szövetségének, mert a KISZ akkor már nem létezett, a szerződést aláíró Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) pedig nem jogutódja a szervezetnek.
A tárca álláspontja szerint az ingatlan tulajdoni és kezelői joga a KISZ 1989. április 22-i megszűnését kimondó határozattal az államra szállt vissza.

Morvai Katalin szerint az alkotmány és a polgári törvénykönyv (Ptk.) korábban különbséget tett a magán- és a köztulajdon között, és utóbbi esetében nem is volt lehetőség elbirtoklásra. A Ptk. 1991. június 9-i módosításával ugyan lehetőség nyílik köztulajdon esetében is az elbirtoklásra, de ehhez - tette hozzá - 10 év folyamatos használat szükséges. Miután a 10 évet csak a törvény hatálybalépésének időpontjától lehet számítani, az a Csillebérci Gyermektábor esetében 2001. június 9-én járna le.

A sajtófőnök szerint az elbirtokláshoz szükséges idő megszakadt azzal, hogy a magyar állam nevében az ISM a Fővárosi Bírósághoz fordult az ingatlan tulajdonjogának tisztázására, ezért a MÚSZ jelenleg legfeljebb csak mint jóhiszemű használó tartózkodhat a Csillebérci Gyermektáborban.

A MÚSZ elnöke, Rácz Péter elmondta: nem ők állították azt, hogy az úttörőszövetség elbirtokolta az ingatlant. Korábbi álláspontjuk pedig nem változott, továbbra is az ingatlan jogos tulajdonosának tartják a MÚSZ-t. Amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik, addig semmilyen okuk nincs arra, hogy a Magyar Köztársaságban kiadott dokumentum hitelességében kételkedjenek - mondta Rácz. Hozzátette: mérvadó jogászok és saját véleménye szerint is egyértelmű, hogy a MÚSZ az ISM által indított pert megnyeri.
Rácz szerint a tárca vezetőjének a Csillebérci Gyermektábort érintő nyilatkozatai rontják az ingatlan további működtetésének esélyeit, ezért ennek a felelőssége az ifjúsági tárcát terheli.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 25.)