Kovács Kázmér ügyvédet polgárjogi harcosnak tartják barátai. "Vállalom. Naiv ember vagyok, hiszek a dolgok megváltoztathatóságában" - ismeri el. Kovács indította az első pert az Első Magyar Koncessziós Autópálya Rt. ellen, amit 1998 májusában meg is nyert. A Bíróság döntése értelmében Kovács Kázmérnek 350 forint visszajár a befizetett útdíjból.

B.: Torgyán József az FKgP elnöke választási kampányában ingyenes autópályát ígért. Orbán Viktor a Fidesz elnöke az úgynevezett matricás rendszerre akar áttérni. Ön mit tart helyes megoldásnak?
K.: Én mindig is azt állítottam, hogy a kapuépítés pénzkidobás. Én az Ausztriában működő matricás rendszert pártolom. Ez inkább az autópálya használatra szorítja az embereket. Ha már egyszer fizettek érte, használni fogják.
B.: Ön azért indította a pert, mert nem tartotta reálisnak az autópálya társaság által szabott útdíjat. Mennyit tartana elfogadhatónak?
K.: Kilométerenként 2-3 forintot.
B.:Ön megnyerte a pert. A bíróság döntése értelmében az ELMKA köteles önnek visszafizetni 350 forintot a befizetett útdíjból. Megkapta már?
K.: Még nem, de azt tervezzük az Autóklubban, hogy vitrinbe tesszük.
B.: Igaz, hogy az ELMKA és a KHVM tárgyalások során tanusított arroganciája dühítette fel annyira, hogy pert indított ellenük?
K.: Amikor ez a kérdés felmerült, a Magyar Autóklub meghívta az autópálya társaságot. Odáig nem jutottunk el, hogy egy közös kommünikét megfogalmazzunk.Ez az arrogancia, ami feldühített. Ez késztetett engem is hasonlóan arrogáns lépésre, a per kezdeményezésére. Addig nem nyugszom, amíg nem szállítják le a díjakat. Meg fognak törni.
B.: Az arrogancia mellett mivel lehet még nagyon felbosszantani?
K.: A szűklátókörűséggel. Ha valakik úgy gondolják, hogy az a jó, ha elüldögélnek a langyos pocsolyában. Én egy naiv ember vagyok, hiszek a dolgok megváltoztathatóságában.
B.: A barátai azt mondták Önről, hogy Önben egy polgárjogi harcos veszett el.
K.: Vállalom.
B.: Ön az állampolgári jogok szószólója?
K.: Azt hiszem, hogy nemcsak nekem, hanem minden ügyvédnek ez a jellemzője, csak ki jobban, ki kevésbé érzi ennek át a felelősségét. Aki becsvágyó, mint én, az maradandót akar alkotni.
B. : Barátai szerint Ön nagyon szeret szerepelni. Véleményük szerint Önnek jól jött az ELMKA per, mert szerepelhetett a televízióban.
K.: Akinek az a foglalkozása, hogy beszéljen és van becsvágya, szívesebben beszél 200 ezer ember előtt, mint 200 előtt. Nagyobb hatást tud elérni.
B.: Szereti befolyásolni az embereket?
K.: Hogyne. Igen, én szeretem befolyásolni az embereket. Nagyon sok olyan nézettel lehet találkozni, melyeket korábbi káros befolyások alakítottak ki. Én ezektől a káros befolyásoktól szeretem mentesíteni az embereket .
B.: Jó érzés befolyásolni az embereket?
K.: Jó.
B.: Hatalom?
K.: Nem azért, mert hatalom....
B.: De hatalom?
K.: Nem.
B.: A káros befolyástól való mentesítés az hatalom?
K.: Ezt nem vállalom. Ez ellen tiltakoznék. Hatalmi pozíciót két helyen érzek. Választott bíróként és szakvizsgáztatóként. (Választott bíróság: a perben álló feleknek joguk van ahhoz, hogy polgárjogi vitájuk rendezésére válaszott bírókat kérjenek fel. - a szerk.). Ott érzem, hogy van hatalmam.
B.: És ez jó érzés?
K.: Az jó érzés, ha a választott bíróságokon egyes ügyvéd kollégák olyan módszerekkel próbálkoznak, amelyek a rendes bíróságokon alkalmasak arra, hogy a dolgok ne azon a vágányon menjenek, amelyen kellene és itt meg ezt nem tehetik meg. Amikor igazolódik a kollégák előtt, hogy ez itt most nem jött be, az jó érzés.
B.: Rákoppint az orrukra?
K.: Igen, rákoppintok az orrukra.
B.: Önről azt mondják, hogy nagyon kemény, türelmetlen. Olykor olyan az ügyfeleivel, mint a pokróc.
K.: Igazuk van. Van olyan oka, ami az én hibám. De van olyan is, amikor ez egy eszköz. Ha hiba, akkor magam se örülök neki.
B.: Nem bírja kivárni amíg az ügyfél megérti, amit mond?
K.: Ha olyasmivel találkozom, hogy az ügyfél megpróbálja önmagát is és engem is álltatni , akkor az a helyes, ha nem udvariaskodom, hanem megmondom, hogy ez hiba.
B.: Azt mondták önről a barátai, hogy olyan mint egy bulldog. Beleszeret a gondolataiba, az érveibe, és az istennek se győzhető meg.
K.: Én nem jellemezném így magam, de ha ők ezt mondták, akkor biztos így van.
B.: Barátai szerint a versengés nagyon fontos Önnek, bizonyítani, hogy Ön a legjobb.
K.: Az ügyvédi munkának ez a lényege: az ember állandóan vitában, harcban van valakivel. De ha beülök a kocsiba, akkor nem versengek. Azt elfogadom, hogy egy sikerorientált ember vagyok.
B.: Önnek egy Alfa Romeoja van. Miért pont ez, és nem egy Mercedes vagy Volvo?
K.: Az Alfa Romeo sportos eleganciát sugároz, szemben a Mercedesszel.
B.: A sportos elegancia önre is jellemző?
K.: Nem tartom magam egy könyökvédős főkönyvelő típusnak.
B.: A főkönyvelő az szürke, unalmas?
K.: Alapvetően ezt értem alatta. Ezért is nem választottam egy szürke hivatali típust, pl. Mercedeszt, ami fantáziátlanságot mutat a választásban.

Tóth Sára

(Blikk)