Meghiúsulhat a rádióelnök-választás

Csütörtökön ül össze a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma, hogy megválassza a közszolgálati rádió új elnökét. Az ülés előtt véglegesíti jelölését a közalapítvány négyfős elnöksége. Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy Hajdu István jelenlegi rádióelnök a jelöltek között lesz. Az egyik pályázó az interneten tette közzé pályázatát.

A tervek szerint csütörtökön választhatja meg a Magyar Rádió új elnökét a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma. A szavazás kimenetele azonban bizonytalan, mivel az eredményes voksoláshoz a 25 kuratóriumi tag kétharmadának, vagyis legalább 17 kurátornak kell valamelyik jelöltet támogatnia. A kuratórium 25 tagja közül négyen a parlament által választott - a kormánypártok és az ellenzék vitája miatt csonka, négy kormánypárti jelöltből álló - elnökség tagjai, 21 főt civil szervezetek delegáltak. Az egyik civil kurátor véleménye szerint nem nehéz megakadályozni, hogy eredményes legyen a voksolás, mivel egy jelölt befutásának megakadályozásához elég 9 szavazat, míg a megválasztásához 17 kell.

A Népszava információin szerint hétfő óta folyamatos az egyeztetés az elnökség és a kuratórium többi tagja között, mivel egyelőre még bizonytalan, hogy ki vagy kik lesznek a jelöltek. Az elnökség csütörtökön hozza meg végső döntését, a múlt héten csak arról határoztak, hogy Hajdu István jelenlegi rádióelnök, Kondor Katalin, a Kossuth adó főszerkesztője és Szayly József, a Petőfi főszerkesztő-helyettese pályázatát terjesztik a civil kurátorok elé, és közülük választanak. Megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy Hajdu István a jelöltek között lesz. A testület elsősorban Kondor Katalint szeretné az elnöki székben látni, Szayly a második számú jelöltjük.

Egyesek szerint az ellenzékkel szimpatizáló kurátoroknak az lehet az érdeke, hogy meghiúsítsák a választást, mivel így demonstrálhatják, hogy a csonka kuratórium működésképtelen. Van azonban olyan vélemény is a kuratóriumban, hogy az elnökség egyszínű volta miatt nem került sor a jelölésnél politikai alkura, és a társadalmi szervezetek képviselői így a civil szféra önálló, a politikától független véleményét képviselhetik. Ennek a felfogásnak a cáfolata az lenne, ha kiderülne, hogy Hajdu élvezi 13 civil kurátor bizalmát, az elnökség mégsem jelölné.

A héten Haraszti Miklós SZDSZ-es és Lendvay Ildikó MSZP-s politikus egyaránt kifogásolta, hogy az elnökség - annak ellenére, hogy meghirdette, az elbírálásnál előnyt jelent a többéves rádiós tapasztalat - nem terjesztette a kuratórium elé Gálik Mihály, László József és Rózsa Péter pályázatát. László József szerdán arról tájékoztatta a lapot, hogy tiltakozásul az interneten közölte dolgozatát, a www.netkapu.hu címen. Egy kurátor egyébként azt mondta lapunknak, a médiatörvény nem tiltja meg azt sem, hogy a pályázók eljuttassák dolgozatukat a civil kurátorokhoz.

Balázsi György

(Népszava)

Ajánló:

A közszolgálati rádió honlapja.

Korábban:

(2000.07.21.)