Az egykori Antall-kormány öt volt tagjának meghallgatását kezdeményezi a testület hétfői ülésén Lentner Csaba (MIÉP), az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságnak tagja. A képviselő szerint Boross Péter, Szabó Iván, Latorczai János, Siklós Csaba és Kádár Béla miniszterek korábbi mulasztásai tették lehetővé az olajmaffia terjeszkedését.

Lentner Csaba (MIÉP) kijelentette: 1993 nyarán a kabinet bizonyíthatóan tisztában volt már az olajszőkítés mértékével, ám az ekkor létrehozott operatív bizottság nem hogy szigorította volna az ellenőrzést, hanem tevékenységével éppen annak lazulását tette lehetővé.

Emiatt Lentner Csaba kezdeményezi hétfőn: a testület hallgassa meg Boross Péter akkori belügy-, Szabó Iván pénzügy-, Latorczai János ipari, Siklós Csaba közlekedési és Kádár Béla nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős minisztert.

Lentner szerint ugyanis az említett személyek akkori mulasztása tette lehetővé a szervezett bűnözés országos méretűvé válását, valamint azt, hogy az állam ezer milliárd forint bevételtől essen el az illegális olajtermék-kereskedelem nyomán – állítja Lentner.

Lentner Csaba szerint ezért fontos, hogy az öt volt minisztert meghallgassa az olajbizottság, és vizsgálja is felelősségüket. A politikus hozzátette, azt is kezdeményezni fogja, hogy a felelős döntési pozícióban volt személyeknek mihamarabb kelljen nyilatkozniuk: az ő vagy családtagjaik tulajdonában volt-e olajkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás, illetve végeztek-e olajcégeknek ügyvédi, szakmai vagy szakértői munkát.

A MIÉP-es honatya szerint a meghallgatandók körébe az Antall-, Boross- és Horn-kormány minisztereit, államtitkárait és helyettes államtitkárait, az akkori legfőbb ügyészt és legfelsőbb bírósági elnököt, valamint a megyei és városi főügyészeket, bíróságvezetőket, a VPOP és az APEH legfelső vezetését is be kellene vonni.

(MTI)

Ajánló: