Két volt minisztert és a VPOP jelenlegi vezetőjét hallgatja meg az olajbizottság a parlamentben hétfőn. A Pallag László vezette testület Pál László volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi, Kupa Mihály volt pénzügyminiszter és Arnold Mihály, a VPOP országos parancsnokának véleményét kívánja megismerni az illegális olajügyletekben is felhasznált halasztott vámfizetési engedélyekkel kapcsolatban. Lentner Csaba, a bizottság MIÉP-es tagja javasolja, hogy további öt korábbi miniszter álljon a bizottság elé.

Már 1993 nyarán egyértelmű volt, hogy milyen hatalmas károkat okoznak az országnak az olajmaffiózók, hiszen az év július 29-én kormányülésen tárgyalták meg az ORFK, a fogyasztóvédelem, az Ipari Minisztérium és az Ásványolaj Minőség-ellenőrző Intézet közösen végrehajtott országos akciójának eredményét. A szakemberek által ellenőrzött 100 benzinkút közül 26-nál bizonyosodott be, hogy tisztázatlan eredetű üzemanyagot forgalmaznak - közölte a Magyar Hírlappal Lentner Csaba, az olajbizottság MIÉP-es tagja. A kormányülésen egy, az olajviszszaélések megfékezésére hivatott operatív bizottság létrehozásáról határoztak, ám ezt gyakorlatilag egyetlen intézkedés sem követte - állítja a képviselő. Lentner Csaba úgy véli, meg kell vizsgálni mindazon állami döntéshozók felelősségét, akik annak tudatában sem cselekedtek semmit, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának 1992-ben 102 milliárd forint olajügyekkel összefüggő be nem hajtott követelése volt.

A MIÉP-es politikus olyan nyilatkozatot vár a rendszerváltás óta működő kormányok felelős vezetőitől - a helyettes államtitkárokig bezárólag, melyben kimondják, hogy nem volt sem nekik, sem közvetlen családtagjaiknak olajüzlettel összefüggő vállalkozásuk, és ilyen vállalkozásban jogi képviselőként sem működ-tek közre. A jobboldali politikus Boross Péter volt belügy-, Szabó Iván volt pénzügy-, Latorcai János volt ipari, Siklós Csaba volt közlekedési és Kádár Béla volt nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter meghallgatását javasolja. Boross Péter meghallgatását Lentner Csaba összekapcsolná Pintér Sándor belügyminiszter beszámolójával, hiszen Boross Péter belügyminisztersége idején Pintér Sándor tanácsadóként dolgozott mellette.

(Magyar Hirlap)