Adatvédelmi szempontból megfelelő védelmet biztosító országnak ismerte el Magyarországot az Európai Unió - ismertette Majtényi László az Európai Bizottság múlt heti döntését. Hozzátette: noha ezen a területen már uniós országnak számítunk, módosításra szorul az adatvédelmi törvény.

Az Európai Unió megítélése szerint Magyarország a személyes adatok tekintetében megfelelő védelmet biztosít. Ezt a minősítést a tagjelölt országok közül elsőként kapta meg hazánk - közölte tegnapi sajtótájékoztatóján az adatvédelmi biztos. Majtényi László szerint ha Magyarország ki tudja használni ezt a sikert, akkor jelentős előnyhöz juthat a csatlakozásra váró országok között, és a nemzetközi kereskedelem számára is vonzóbbá válhat.

Majtényi ugyanakkor a személyes adatokról szóló törvény módosítását sürgette. Szerinte ennek sem gazdasági, sem társadalmi, sem politikai akadálya nincs. 1992-ben, amikor a parlament elfogadta, korszerű volt ez a törvény. Ám az idő túlhaladt rajta, ezért összhangba kell hozni az uniós irányelvekkel - indokolta a módosítás szükségességét.

Mint a biztos fogalmazott, a magyar adatvédelmi jogrend - ahogy azt az EU mostani döntése is bizonyítja - nem szorul alapvető változtatásokra, csupán annak finomítása szükséges. Majtényi a módosítással egyebek mellett a hazai karitatív szervezetek számára lehetővé tenné a személyes adatok kezelését.

Dusza Erika

(Magyar Hirlap)

Ajánló: