Elmegy az olajbizottság ülésére Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság hétfői ülésén megszavazta, hogy 1988-tól minden titkosszolgálati vezetőt hallgasson meg a testület.

Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azt mondta: elmegy a bizottsági meghallgatásra, de csak a jelenlegi titkosszolgálatokról tud beszélni. Közölte: nincs a nemzetbiztonsági szolgálatnál "Nógrádi-akta", és az olajtanú édesapjával sem állt semmilyen kapcsolatban a szolgálat. "A képlet egyszerű: valakik felkészítik ezt a fiút, de nem a Nemzetbiztonsági Hivatal, mert ők nem tehetik az én engedélyem és belegyezésem nélkül. Én viszont erről nem tudok" - mondta a miniszter.
Demeter Ervin hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy valakik visszaélnek a nemzetbiztonsági szolgálat nevével.

A miniszter szerint nincs semmiféle arra utaló bizonyíték, hogy a nemzetbiztonsági szolgálattól került volna ki a Nógrádi Zsolt által említett 18 ezer oldalas irat. "Akkor lehet erről érdemben véleményt formálni, ha lát az ember ilyen papírt, de én még olyan embert sem láttam, aki látott volna ilyen papírt" - közölte a miniszter.

Demeter Ervin azt ígérte, vizsgálatot indít, mihelyt arra utaló jelet tapasztal, hogy valamilyen irat szabálytalanul kikerült a nemzetbiztonsági hivataltól. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nem tartja valószínűnek azt a feltételezést sem, hogy egy, a nemzetbiztonsági szolgálattól távozó tiszt juttatott volna ki dokumentumokat Nógrádi Zsoltnak, bár elismerte: a közelmúltban az állomány jelentős része kicserélődött.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 1.)