A svácji INTAS AG nyerte meg a New York-palotára kiírt pályázatot. A cég 2,5 milliárd forintért veheti meg az épületet. Ez a harmadik alkalom, amikor megpróbálják értékesíteni Budapest egyik legpatinásabb és legelhanyagoltabb épületét.

A New York Palota
A New York-palotára kiírt pályázatot a svájci INTAS AG nyerte. Az adás-vételi szerződést legkésőbb augusztus 31-ig kell aláírni.

A svájciak 19 millió német márkáért, vagyis 2,5 milliárd forintért (és a felépítményt terhelő ÁFA összegéért ) vehetik meg az épületet.

Nagy István, az ingatalnt értékesítő Váltó-4 Libra Rt. ügyvezető igazgatója az [*****] - nak elmondta: összesen három cég indult a pályázaton. Az olasz Boscol és a magyar Inno-Stoff vállalatok mellett a svájciak ajánlatát minden szempontból előnyösebbnek találta az ÁPV Rt. igazgatósága. Az INTAS ígérte a legmagasabb árat, és a legtöbb beruházást. A svájci cég összesen 20 milliárd forintot költ az épületre - közölte Nagy István.

Hasonlóan a korábbi pályázat nyerteséhez, az INTAS is luxusszállodát akar léresíteni a New York- palota épületében. A munkálatok leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetnek el. Ezután másfél éven belül kell a szerződésben vállalt felújításokat elvégezni - mondta Nagy István.

Az INTAS AG vállalatnak nem a New York-palota lesz a legnagyobb beruházása a szállodaiparban. Ez a cég működteti a németországi Korona szállodaláncolatot és a Nyugat-Európától az Egyesült Államokig jelen lévő Mövenpick hoteleket is.

A mostani pályázat a harmadik, amit az épület értékesítésére írt ki az ÁPV Rt. leányvállalata, a Váltó-4 Libra Rt. Az első, 1997-es akció sikertelen volt: senki sem jelentkezett a pályázatra. A tavalyi tendert a német Messerschmitt alapítvány nyerte meg. A németek 2 milliárd forintot ígértek az éppületért és 9 milliárdot fordítottak volna a felújításra. A németek azonban végül mégsem vehették meg a New York Palotát.

A magyar fél szerint a Messerschmitt szerződéstervezete eltért azoktól a feltételektől, amelyeket az ÁPV igazgatósága határozott meg az értékesítést jóváhagyó döntésében.

A Messerschmitt álláspontja viszont az, hogy miután a szerződéstervezetet - a nemzetközi gyakorlattól eltérően - az eladó által kijelölt ügyvédi iroda készítette, az esetleges hibákért őket terheli a felelősség.

A Messerschmitt azt tervezte, a kétmilliárdos vételáron felül több mint kilencmilliárd forintot fordít a palota rekonstrukciójára, szálloda, kávézó üzemeltetésére. A mostani pályázaton a német cég nem indult.

[*****]

Ajánló:

A privatizációs szervezet ekkor közölte, hogy nem járul hozzá, hogy a New York Palotát a német Messerschmitt alapítvány vegye meg. A szellemkávéház története (1894-199?)