Nincs akadálya a 4-es metró építésének, egységre jutott az ügyben a fővárosi koalíció. A beruházás miatt nem maradnak el más fejlesztések. Sőt, az MSZP újabb pénzeket talált a költségvetésben. Felgyorsítanák a közbeszerzéseket, s így szerintük sokkal olcsóbbá tehetők a beruházások. Már készül is erről az új rendelet.

Elhárult az akadály a 4-es metró építése elől, legalábbis a budapesti városvezető koalícióban. A tervek szerint így augusztus végén rendkívüli közgyűlésen mondanák ki a végső szót a földalatti vasút építésének elkezdéséről. A Magyar Hírlap értesülése szerint az SZDSZ és az MSZP megegyezett a beruházásról.

Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták frakcióvezetője elmondta: tisztázták a nézeteltéréseket és szakértői számítások alapján meggyőződtek korábbi aggályaik alaptalanságáról. Eszerint nem kell a városüzemeltetéstől és egyéb beruházásoktól pénzt elvonni a metróépítés miatt. Nem torpan meg a külső kerületek csatornázási programja, tovább csökkennek a földutak, és a tervek szerint a metróépítés ellenére sincs akadálya, hogy felgyorsuljon a városrehabilitáció.

Erről Egerfai József frakcióvezető-helyettes szerint az MSZP mindehhez a pénzek egy részét az önkormányzaton belüli átszervezésekkel véli megtalálni.

Készül az új közbeszerzési rendelet, amely jelentősen felgyorsítja majd a beruházások lebonyolítását. A jelenlegi szabályozással nehéz betartani a határidőket. Emiatt nem hatékonyak a beruházások, ami azt jelenti, hogy drágábbak is.

Saly Ferenc, a fővárosi önkormányzat vizsgálóbiztosi csoportjának vezetője szerint az új közbeszerzési rendelet "olyan tempóban készül, mint a Luca széke". Ám a szabályozás megváltozása nem gyorsítja majd jelentősen a beruházásokat, ahhoz ugyanis a közbeszerzési törvényt kellene módosítania a parlamentnek.

A beruházások több mint kétéves előkészítést igényelnek. Ebből a közbeszerzés általában fél évet, ritkábban egy esztendőt vesz igénybe.

Vajta Zoltán

(Magyar Hirlap)

Ajánló: