Nógrádi Zsolt az olajbizottság előtt azt állította: körözést adtak ki ellene a rendőrök, ezért 5 évig bujkált, 1993-tól 1998-ig. A férfi állításával ellentétben az [origo] által megkérdezett hatóságok egyike sem adott ki körözést Nógrádi ellen. Egyedül egy folyamatban lévő ügye van a vállalkozónak: lőfegyverrel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt bírósági eljárás folyik ellene. Ebben az ügyben 1999-ben tartóztatták le Kecskeméten.

Nógrádi Zsolt az olajbizottság előtt tett vallomásában többször utalt arra, hogy a rendőrök körözést adtak ki ellene, és ezért 5 éven át bujkált. Azt állította: megegyeztek, hogy az olajszőkítésben részt vevők, akiket a rendőrség elfogott egy kiskunhalasi telepen, mind Nógrádira fognak vallani, ám őt nem fogják nagy erőkkel keresni.

Az alábbiakban olvasható Nógrádi vallomásának egy részlete: "1993 novemberében a Flaisz csinált 4 telepet Kiskunhalason, mind a 4-et én igazgattam. Volt egy másik telephely, amely a Flaisznak szúrta a szemét, és megegyezett a rendőrökkel, hogy azt a telephelyet lebuktatják. (...) A rendőrök tévedésből a mi telephelyünkre jöttek ki. Az egész társaságot ottfogták, csak engem nem. (...) Mindenkit letartóztattak. (...) Egyedül engem nem tudtak letartóztatni, de abban maradtak a Flaiszék, hogy mivel én fiatal vagyok, ezért azt mondják, hogy én voltam a főnök. A lényeg az, hogy ne menjek haza, és nem lesz semmi probléma, a rendőrök nem fognak velem foglalkozni. Három évig kell bujkálnom, és vége lesz az ügynek. Én természetesen fel is vállaltam, de nem 3 év lett, hanem 1998 decemberéig kellett bujkálnom; 5 évet. Végül is nem volt nagy jelentősége; mert elláttak iratokkal, mindennel a rendőrségtől - mit tudom én, hogy oldották meg, szóval teljesen azonosíthatatlanná tettek. Csak nem volt szabad hazamennem, nehogy rám mondják, akik ismernek engem, hogy ez az az illető, akit körözünk. (...) Nekünk december 10-én volt az ügyünk, amikor aput letartóztatták. Január 10-én, egy hónap után kiengedték a letartóztatásból. Folyamatosan ő is rám vallott, mert abban maradtak a Bálint Gyula doktorral, a szegedi ügyvédemmel, hogy mondják azt, hogy én voltam a főnök, mivel ez van kiadva utasításba, és akkor ellene elejtik a vádat, és engem köröznek; vagy megtalálnak, vagy nem."

Nógrádi állításával ellentétben az [origo] által megkérdezett hatóságok - a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Vám- és Pénzügyőrség Bács-Kiskun Megyei Parancsnoksága, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság, a Békés megyei Rendőrfőkapitányság, a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság és a Határőrség Országos Parancsnoksága - valamennyien azt állították: nem adtak ki körözést Nógrádi ellen.

Nógrádinak egy rendőrségi ügye valóban volt, amelyre a vállalkozó az Akták című műsorban utalt is: 1999-ben Kecskeméten letartóztatták lőfegyverrel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt. Ez az ügy azonban máig folyamatban van, jelenleg a Dunakeszi Városi Bíróság előtt - tudta meg az [origo] a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóosztályának munkatársától.

[origo]

Ajánló:

Az [origo] olajügyi dossziéja

Korábban:

(2000. július 31.)