Elutasította az ügyészség Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Torgyán József ellen tett feljelentéseit. Szanyi elmondta: a bíróságon folytatja az ügyet, mivel az ügyészség "a hatalom siralmas szolgája".

A Fővárosi, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is elutasította Szanyi Tibor szocialista képviselő Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen áprilisban tett feljelentéseit. Szanyi elmondta: az ügyészség egyetlen feljelentését sem cáfolta, azt állapította meg, hogy azok nem jelentenek bűncselekményt. A képviselő az áprilisi időközi választások idején fordult a rendőrséghez hivatali befolyással üzérkedés, hanyag kezelés, az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése, valamint a választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt.

A képviselő kijelentette: a feljelentésekkel az volt a célja, hogy próba alá vesse, "vajon a normális emberi logika szerint ordító törvénytelenségeket minek tekinti a polgári magyar ügyészség, fellép-e a törvényesség őre azzal a kormánytaggal szemben, akinek a közpénzek kezelésében a milliárd csupán váltópénz". Ezek szerint ebben az országban nem bűncselekmény, ha a kormány egyik tagja a pártja fellegvárának tekintett körzetben pályázat nélkül 2,3 milliárd forint értékben százszázalékos készletfinanszírozási garanciát ad tíz olyan cégnek, amelyek nagy része számottevő készlettel sem rendelkezett - vélekedett Szanyi, hozzátéve: az ügyészség a hatalom szolgája, ezért a bíróságon folytatja az ügyet.

Nem meglepő, hogy a szocialista képviselők gyakran és buzgón fordulnak az Alkotmánybírósághoz és a Legfőbb Ügyészséghez, ám amikor vádjaik sorra alaptalannak bizonyulnak, kétségbe vonják az ítélkezési gyakorlat elfogulatlanságát - közölte Turi-Kovács Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese. Szanyi Tibornak is tudomásul kellene vennie, hogy jogállamban élünk, és el kell fogadni azokat a döntéseket, amelyeket az arra hivatott szervezetek hoznak - jelentette ki a politikus, hozzátéve: Szanyinak a vádaskodások helyett azon kellene gondolkodnia, milyen jogkövetkezményei lesznek az ilyen, rágalmazással felérő bejelentéseinek.

Varga Gergely-Víg György

(Magyar Hirlap)

Korábban:

( 2000. május 7.)