Lányi Zsolt ellenzi a sorkatonai idő csökkentését

Fél év nem elegendő a katonai alapok elsajátítására, ezért nem értek egyet a szolgálati idő csökkentésével - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Lányi Zsolt. A honvédelmi bizottság kisgazdaelnöke szerint a NATO-ban nincs példa ilyen rövid idejű sorkötelezettségre, a fideszes Simicskó István szerint azonban hat hónap alatt ki lehet képezni a fiatalokat.

Nem értek egyet a sorkatonai szolgálati idő csökkentésével - jelentette ki a Magyar Hírlapnak Lányi Zsolt. A honvédelmi bizottság elnöke a Magyar Hírlapból értesült arról, hogy a kormányprogramban szereplő katonaidő kurtítására elkészült a tervezet a Honvédelmi Minisztériumban. Lányi szerint a sorkötelezettséget fenntartó NATO-országok között már jelenleg is Magyarországon és Lengyelországban vonulnak be a legrövidebb időre - kilenc hónapra - a fiatalok a laktanyákba. Lányi másik érve szerint magas rangú külföldi katonai vezetők, szakértők is úgy nyilatkoztak a megbeszéléseiken, hogy legalább egy év szükséges a megfelelő kiképzéshez. Nem látom a feltételeit a hat hónap bevezetésének, de lehet hogy ennek ellenére a választások előtt csökkentik a szolgálatot - közölte a bizottság elnöke.

Simicskó István, a titokminisztérium politikai államtitkára, a Fidesz nemzetbiztonsági szakértője úgy látja, hogy a fél év elegendő az alapismeretek elsajátításához. Emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagország Dánia és Portugália egyes haderőnemeinél mindössze négy hónapra hívják be a fiatalokat. Simicskó szerint a szolgálat még tovább csökkenthető, ha a szerződéses rendszer megerősödik, és a tartalékos rendszer önkéntessé válik.

A Honvédelmi Minisztériumban nem kívántak nyilatkozni a tervezetről, mivel az még döntés-előkészítő szakaszban van. Lányi szerint a hatpárti tárgyalásokon minden bizonnyal szóba kerül majd a hat hónap ügye, ám erről egyelőre nem kaptak semmilyen dokumentumot a honvédelmi tárcától. Ugyanakkor eljuttatták hozzájuk a minisztérium és a vezérkar integrációjának új koncepcióját, ami az eddigi elképzeléseknél nagyobb jogköröket biztosítana a katonai irányításnak. Ebben a tervezetben végre minősített helyzetben a Honvédelmi Tanács ülésén - legalább tanácskozási joggal - részt vehet a vezérkari főnök, nemcsak civil - hangsúlyozta Lányi. Az integráció a hat hónaphoz hasonlóan szerepel a kormányprogramban, az erről szóló hatpárti tárgyalások azonban megakadtak. Az összevonás körüli vita több mint egy éve tart a minisztériumon belül, és emiatt romlott meg a viszony a honvédelmi bizottság elnöke és a védelmi tárca közigazgatási államtitkára között.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: