Torgyán az agrárköltségvetésről tárgyalt a miniszterelnökkel

Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök is egyetért vele abban, hogy be kell indítani a mezőgazdaság szerkezetátalakítására vonatkozó, 10 éves programokat. A két politikus hosszú ideje várt és előkészített egyeztetéséről csak Torgyán József nyilatkozott. A pártelnök légből kapott feltételezésnek nevezte, hogy változás várható a Honvédelmi Minisztérium vezetésében.

Torgyán József az általa vezetett Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetéséről tárgyalt a miniszterelnökkel. Orbán Viktort tájékoztatta néhány olyan kérdésről, amelyek az ő pártelnöki tevékenységével és a Független Kisgazdapárt működésével kapcsolatosak. A pártelnök-miniszter a megbeszélés után nyilatkozott erről.

A kisgazda politikus szerint Orbánnal egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaság szerkezetátalakítására vonatkozó, 10 éves programokat kell beindítani. A Kossuth rádió Krónikájának erről azt mondta, bízik benne, hogy az ország teherbíró képességével szinkronba hozhatók azok a fejlesztési tervek, amelyekhez az eddiginél több pénzre van szüksége az agrárágazatnak. Tárgyaltak a felállításra váró Nemzeti Földalapról is. Arról azonban, hogy a földalap a földművelésügyi minisztériumhoz vagy a Miniszterelnöki Hivatal által felügyelt ÁPV Rt.-hez tartozik-e majd, Torgyán csak annyit mondott: egy nagyon jó megoldás kidolgozásának a közepén tartanak és a munka befejezése után kívánják tájékoztatni a közvéleményt.

Egyesek szerint elképzelhető, hogy az a tájékoztatás, amit Torgyán a miniszterelnöknek adott, személyi kérdésekre vonatkozott, a koalíciós szerződés szerint ugyanis az ő hatáskörébe tartozik a kisgazda miniszterek és államtitkárok kinevezése. Torgyán azonban az újságírók előtt légből kapott feltételezésnek nevezte, hogy személyi változás várható a Honvédelmi Minisztérium miniszteri, politikai államtitkári vagy közigazgatási államtitkári posztján.

A Népszava információi szerint Torgyán pénteken megbeszélést folytatott Kövér László Fidesz-elnökkel is. Ezen a két párt közötti választási együttműködés részleteiről volt szó.

(Népszava)