Mától lehet kereskedni az interneten a CA IB Értékpapír Rt. és az osztrák CAIBON.com Internet Services AG közreműködésével létrehozott elektronikus tőzsdei rendszerben - jelentette be szerdán Markus Seyffertitz, a CAIBON.COM vezérigazgatója Budapesten. A szolgáltatást először Magyarországon indították be, de rövidesen Csehországban, illetve Lengyelországban terjeszkednek tovább.

A CAIBON.COM Internet Services AG-t tavaly júniusban alapította az ausztriai CA IB Befektetési Bank azzal a céllal, hogy többnyelvű on-line pénzügyi szolgáltató portált hozzon létre. A CAIBON a Bank Austria Csoport és a HypoVereinsbank egyesüléséből létrejött harmadik legnagyobb európai bankcsoport egyik szolgáltatója, a csoportnak Nyugat-Európa felé más, saját internet szolgáltatókat tart fenn. A CAIBON célja 15-20 százalékos piaci részesedés elérése az említett három közép-európai országban, amelyekben 2005-ig mintegy 1,4 milliós on-line bróker ügyfélre számítanak. A CAIBON 2001-től tervezi törökországi, oroszországi és izraeli internetes kereskedésének bevezetését.

A CAIBON vezérigazgatója elmondta, hogy azért választották elsőnek Magyarországot, mert a CA IB csoport budapesti befektetési társasága jelentős magánbefektetői ügyfélkörrel rendelkezik. A tervek szerint az év végétől a befektetési alapok, 2001-től pedig a CA IB Értékpapír Rt. és a Bank Austria Creditanstalt Csoport által forgalmazott nemzetközi részvényekkel is lehet majd kereskedni a rendszerben.

Az elektronikus brókerkereskedés díjai olcsóbbak lesznek, mint a hagyományos kereskedésben, a jutalék a CA IB egy százalékos díja helyett 0,8 százalék. A CAIBON honlapján tőkepiaci híreket, elemezéseket is kínálnak. Az oldal több nyelven jelenik meg, a kereskedés biztonsága a jelenleg elérhető legmagasabb lesz, az igazolás háromszintű.

Polacsek Csaba, a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója szerint az internetes értékpapírkereskedést egyelőre lassítja, hogy évek óta várat magára az internetes aláírásokat szabályozó törvény, amelynek elfogadása után várható jelentős fejlődés a hazai piacon. Így a titkosítási eljárások elfogadása után jelentős fejlődés 2001-ben várható. A kereskedési rendszernek reményeik szerint 2002-ig 7 ezer, 2005-ig 60 ezer ügyfele lesz, ami számításaik szerint 15-20 százalékos részesedést jelentene a hazai e-bróker piacon.

A hazi elektronikus bróker piacról legutóbb májusban készített felmérést a Carnation Consulting tanácsadó cég, amely robbanásszerű fejlődést prognosztizál a hazai online bróker szolgáltatások piacán. Előrejelzésük szerint 2000 folyamán az interneten is szolgáltató brókercégek száma minimálisan megduplázódik, így az év végén akár már 9-10 online szolgáltatás közül választhatnak az ügyfelek. Az interneten bonyolított értékpapír-tranzakciók százalékos aránya természetesen elmarad az Észak-Amerikában tapasztalt arányoktól: jelenleg a brókercégek által az online kereskedelmi csatornán forgalmazott vállalati részvények forgalma a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) összes forgalmának átlagosan 0,8 százalékát teszi ki, ami az aktuális forgalomtól függően az 5-10 milliárd forintos nagyságrendben mozog. A Carnation Research előrejelzése szerint az online kereskedés aránya 2001 elejére eléri a 2,1 százalékot.

A Carnation felmérése szerint az összes regisztrált ügyfél száma a kutatás idején megközelítette a 8000 főt. Ebből a körből körülbelül 1500 fő végez hetente legalább egy tranzakciót, vagyis a regisztrált felhasználók valamivel kevesebb mint 20 százaléka tekinthető aktívnak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

CAIBON.com

Procent Befektetési Rt.

ConCorde Direct

Equitas WebBroker

IE - New York Broker

Dunainvest

Robbanásszerű fejlődés az online bróker piacon (A Carnation sajtóközleménye)
2000. május 25.