A kisgazda Székely Zoltán a rokonoknak szeretne csatornát

Rokonai miatt lobbizott egy majdnem négy milliárd forintos állami beruházásért Székely Zoltán kisgazda képviselő. A Parlament közbeszerzési bizottságának elnöke Dunaföldvár csatornázási pályázatát támogatta: Ügyének még Illés Zoltán (Fidesz), a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökét is megnyerte.

Székely Zoltán
A parlament közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnöke nemrég maga igyekezett befolyásolni egy állami pályázatot. Jelesül: azért lobbizott, hogy a kormány adjon 3,8 milliárd forintot a dunaföldvári csatornahálózat kiépítésére. Székely Zoltán (FKGP) a környezetvédelmi minisztériumtól kérte, a nem csekély összeget, bízva párttársa által vezetett tárcában. A honatya különösen közel áll a minisztériumhoz, hiszen a környezetvédelmi célirányzatokat elbíráló országgyűlési albizottságot is ő vezeti. Mindezek ellenére csalódnia kellett kisgazda zöldekben: a pénzt nem kapta meg a település.

Székely számára a akkor egyértelmű volt: az azóta már lemondott Pepó Pál miniszter személyes bosszúhadjáratának áldozata lett a csatornázás ügye: pedig Székely megszerezte Illés Zoltán (Fidesz), a parlament környezetvédelmi bizottság elnökének támogatását is.

- Nem lobbiztam, de mint a környezetvédelmi bizottság elnöke, minden olyan beruházást támogatok, amelyik a fejlődést szolgálja - mondta a Blikknek Illés Zoltán. - Azzal azonban nem értek egyet, hogy vissza nem térítendő támogatást kapjon akárki. Jobb az alacsony kamatú, hosszú lejáratú kölcsön. -Megmondom őszintén, azért támogatom a csatornázási pályázatot, mert Dunaföldváron lakik az összes rokonom - jelentette ki Székely a Népszabadságnak. - a támogatásokat nem rokoni alapon kell megítélni - vélekedett Font Sándor (MDF) képviselő. Ám ebben az esetben nemcsak erről van szó. Ugyanis Székely a kivitelezést végző cégekben érdekelt. A Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt. és a Csőszer Rt. a képviselő érdekeltségébe tartozik. Ezért is tartom aggályosnak, hogy Székely a közbeszerzéseket felügyelő bizottság elnöke. Ugyanis az üzleti életben visszaélhet az elnöki beosztásban szerzett információkkal. Székely hevesen tagadta, hogy anyagilag is érdekelt lenne a csatornázási beruházásban. Font azonban állítja: erre bizonyíték a hiteles, bírósági cégbejegyzés.

(Blikk)

Ajánló: