A szombathelyiek visszakövetelik a régi Savaria Fórumot

31 személy aláírásával nyílt levelet küldtek a szombathelyiek Szabó Gábor polgármesternek. Ebben azt kérik: állítsák vissza az eredeti állapotokat az önkormányzat által kiadott Savaria Fórum nevű szombathelyi lap szerkesztőségében. Mióta ugyanis az ügyvezető a polgármester által kinevezett Kovács Géza lett, az újság korábbi olvasói és készítői szerint cenzúrázzák a lapot.

A Szabó Gábor szombathelyi polgármesterhez eljuttatott nyílt levél szerint "a lap helyesírási hibáktól hemzsegő oldalain a semmitmondás és a vazallusi alázat tükröződik". Ezért a levelet aláíró 31 - elsősorban értelmiségi - személy az eredeti állapotok visszaállítását követeli a szerkesztőségben.

Az önkormányzat által kiadott Savaria Fórum ügyvezetőjét, Barták Balázst a polgármester menesztette, és helyére Kovács Gézát nevezte ki. A nyílt levél egyik aláírója szerint azóta "olvashatatlan" a lap. "A főszerkesztő, Prieger Zsolt lapterveit Kovács rendre visszautasította. A szerkesztőség több munkatársát elbocsátották, később lecserélték a zárakat, úgyhogy aki akart, az sem tudott bemenni dolgozni" - mondta az [*****]-nak a névtelenséget kérő forrás. "Kovács lényegében maga szerkeszti a lapot. Csökkent a példányszám, és rossz minőségű lett az újság" - tette hozzá.

Két hete a főszerkesztőt is menesztette Kovács, arra hivatkozva, hogy nem látta el feladatait. "Az első lapszámból semmi sem került az újságba, nem használhattuk a számítógépeket, lecserélték a zárakat, hiába dolgoztam volna, nem hagyták" - mondta az [*****]-nak Prieger. A főszerkesztő hozzátette: mivel az elmúlt hónapokban fizetést sem kapott, annak ellenére, hogy dolgozott - vagyis összeállította a lapterveket, amit Kovács rendre nem fogadott el -, pert indít. Arra a kérdésre, hogy vissza akarja-e kapni a posztját, azt válaszolta: "Majd meglátjuk, mi lesz."

Az [*****] többszöri megkeresés ellenére sem tudta elérni Szabó Gábor polgármestert vagy Kovács Gézát. A szerkesztőség telefonjai pedig ki voltak kapcsolva.

[*****]

Korábban:

(2000. május 5.)