Elkelt az első háziorvosi parxis

Az országban elsőként a Heves megyei Ostoroson cserélt gazdát adásvétel alapján egy háziorvosi praxis. A 2500 lakosú település egészségügyi felügyeletéért nem tudni mennyit kellett fizetni, de egy hasonló település praxisának ára 3 és 8 millió forint között van. Az országban további hét praxis adásvételéről folynak tárgyalások.

A 2500 lelkes Heves megyei falu gyermekeket és felnőtteket egyaránt ellátó háziorvosi praxisát dr. Darvai László vásárolta meg, akinek háziorvosi, belgyógyász és kardiológus szakvizsgája van, korábban kórházban dolgozott. Az ügyletre azt követően került sor, hogy elhunyt a község orvosa; a praxisjogot az örökösök értékesítették. Ez azért lényeges, mert az orvos és orvos közötti adásvételt csak 2001-től teszi lehetővé a törvény.

A Magyar Orvosi Kamara adatbázisa szerint az országban összesen további hét praxis értékesítéséről folynak tárgyalások. Az egyeztetések, immár több hónapja húzódnak, mind ez idáig eredménytelenül.

Ehhez képest rövid idő alatt egyeztek meg az ostorosi praxis értékesítéséről, ugyanis a megyei kamara koordinálta az önkormányzat, a vevő és a tulajdonos elképzeléseit. Szakértők szerint a Magyar Orvosi Kamarának ki kellene dolgoznia egy, a praxisok értékének meghatározását segítő pontrendszert. A háziorvosi praxisok értéke Magyarországon 2 millió és 20 millió forint között mozog.

A most eladott praxis vételárát ugyan nem árulták el, ám azt tudni, hogy egy, az ostorosihoz hasonló demográfiai összetételű praxis értéke a piaci ajánlatokat figyelembe véve 3 millió és 8 millió forint között van.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.01.)