Hazatér az utolsó volt magyar hadifogoly

A Malév péntek esti moszkvai járatával tér haza Budapestre Tamás András, az utolsó volt magyar hadifogoly, akit több mint fél évszázadon át a kotyelnyicsi pszichiátriai intézetben kezeltek. A 75 éves, valószínűleg turócszentmártoni születésű Tamás András hazatérési okmányait hétfőn állították ki a magyar és az orosz hatóságok.

Tamás Andrást orvosi kísérettel, külön autóbusszal hozták fel pénteken Kotyelnyicsiből a seremetyevói nemzetközi repülőtérre. Azért busszal, mert Tamás András sohasem repült még életében, így a dupla repülőút megviselhette volna az idős férfit, aki 1947 óta volt a gyógyintézet lakója.

Tamás András a Malév menetrend szerinti járatával, közép-európai idő szerint este fél tízkor érkezik meg Budapestre. A volt hadifogoly hazatérésének szervezését és finanszírozását különböző cégek vállalták.

A seremetyevói repülőtéren jelen voltak a moszkvai magyar nagykövetség munkatársai is, hogy segítsék Tamás András zavartalan kiutazását Oroszországból, de a kiléptetésnél nem volt semmi gond, s moszkvai idő szerint röviddel este nyolc után az utolsó volt magyar hadifogoly már a tranzitváróban volt.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 8.)