Nógrádi nem megy a nemzetbiztonsági bizottság elé

Nem akar megjelenni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt Nógrádi Zsolt, aki az olajbizottság "koronatanújaként" vált ismertté. Nógrádi azzal indokolta döntését, hogy amit akart, azt már elmondta a nyilvánosság előtt.

Keleti György (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke pénteken elmondta: Nógrádi Zsolttól azt az üzenetet kapta, hogy nem kíván megjelenni és megszólalni a testület előtt, mivel amit akart, azt már elmondta a nyilvánosság előtt. A bizottsági elnök közölte: nem tartja helyes lépésnek Nógrádi Zsolt döntését. Mint mondta, azzal, hogy Nógrádi Zsolt nem akar a grémium előtt megjelenni, a saját szavahihetőségét kockáztatja, mivel a nyilvánosság előtt nem tisztázta az ügy nemzetbiztonsági vonulatának részleteit. Keleti György elmondta: megpróbál kísérletet tenni arra, hogy a közeljövőben telefonon, személyesen beszélgessen a vállalkozóval.

A korábban olajszőkítéssel foglalkozó vállalkozó július végén egy televíziós hírműsorban a titkosszolgálati kapcsolataira vonatkozóan beszélt arról, hogy tavaly októberben, börtönből való szabadulása után keresték fel titkosszolgálati személyek. Azt tanácsolták neki: öntsön tiszta vizet a pohárba azzal, hogy tanúvallomást tesz az olajszőkítésről és az abban részt vevőkről.

Nógrádi Zsolt akkor azt mondta: minden politikusnak van takargatnivalója. Közölte: birtokába jutott egy 18 ezer oldalas akta 495 közszereplőről, amelyet szavai szerint ezer évre titkosítottak. A testület három tagja a televíziós nyilatkozatot követően kezdeményezte, hogy a bizottság vizsgálja meg az olajtanú és a titkosszolgálatok esetleges kapcsolatát. Javasolták, hogy ennek során Nógrádi Zsoltot is hallgassák meg.

(MTI)