Ősztől ingyen tanulhatnak a kismamák

Szeptembertől, a szaktárca tervei szerint, nem kell költségtérítést fizetniük felsőfokú tanulmányaikért a gyesen, gyeden lévő kismamáknak - értesült a Magyar Hírlap. A térítési-juttatási rendelet tervezett módosítása előírná: a diákok kizárólag a szakképzés ideje alatt kaphatnak ösztöndíjat, kollégiumi ellátást, tandíjmentességet.

A kormányprogramnak megfelelően már most sem kell tandíjat fizetniük a gyesen, gyeden lévő, illetve gyermeknevelési támogatásban részesülő kismamáknak, költségtérítést azonban - ami ennek sokszorosa lehet - egyelőre igen.

A rendeletmódosítás azt is előírná, hogy a költségtérítéses diákokkal szerződést kell kötniük az intézményeknek, illetve hogy a térítési díj legfeljebb az inflációval emelkedhet az évek során.
Megszűnik az állami finanszírozás az adott szak képzési ideje - egyetemeken többnyire öt év eltelte - után. Erről már egy július végén megjelent jogszabály rendelkezik, ám a részleteket a térítési-juttatási rendelet határozza majd meg. Nem jár például kollégiumi ellátás, tanulmányi és szociális ösztöndíj, jegyzettámogatás, valamint tandíjmentesség azok számára, akik évet ismételnek vagy túl hosszú idő alatt szerzik meg kreditjeiket, s így kifutnak a megszabott időből.

A legfeljebb nyolc féléves képzéseknél még egy évig, más esetben legfeljebb három szemeszteren át még nem szedhető költségtérítés a szeptemberben elsőéves hallgatóktól.

Megfontolandó lesz ezután a főiskoláról egyetemre történő átjelentkezés is, mivel a főiskolai éveket levonják az államilag finanszírozott képzési időből. Az utolsó években az így átvett hallgatók eleshetnek minden támogatástól, sőt akár költségtérítésessé is válhatnak.

Farkas Krisztina, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: arra kívánják rávenni az egyetemeket, hogy számítsák be a főiskolai tanulmányokat.

Egy évvel rövidül az állami támogatás azoknak is, akik felsőfokú szakképzésből mennek egyetemre vagy főiskolára.

(Magyar Hirlap)