Üvegfenekű medencét varázsolnak az Erzsébet térre

Park és egy üvegfenekű medence épül az Erzsébet téri gödör helyén. A víztükör alatt 100 férőhelyes mélygarázst és tárgyalótermet alakítanak ki. Az építkezést jövő áprilisban kezdik, és 2002. április 15-ig kell elkészülnie a beruházásnak. Az Erzsébet téri gödör beépítésére és a környék rendezésére öt pályázat érkezett. Közülük a FIRKA építészeti iroda tervei valósulhatnak meg. A környék átalakítására 2,5 milliárd forintot költenek.

Pénteken hozták nyilvánosságra az Erzsébet tér rendezésre kiírt pályázat eredményét. Az öt pályázó közül a FIRKA építészeti iroda terve, a legegyszerűbb, legkevésbé látványos megoldás valósulhat meg: a gödör helyén egy üvegfenekű medence lesz, amit díszburkolat és pázsit vesz körül.

Bánfalvi Koppány, az iroda munkatársa az [*****]–nak elmondta: a gödör helyén, a tér alatt 100 férőhelyes mélygarázst és egy konferenciaközpontot alakítanak ki. A föld alá süllyesztett tárgyalóterem előterében bazársor, könyváruház is helyet kaphat.

Park épül az Erzsébet téri gödör helyén
Jordán Péter, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Erzsébet téri Beruházási Irodájának vezetője a tér rendezésére kiírt pályázat eredményhirdetésén elmondta: a másik négy pályázat közül még hármat vásárolnak meg. A FIRKA Építész Stúdió Kft. tterveiért 2,2 millió, a Mérték iroda elképzeléseiért 1,8 millió forintot fizetnek. A harmadik és a negyedik helyre sorolt terveket 1-1 millió forintért veszik meg. Így – bár a FIRKA munkatársai folytathatják a tervezést - , a részletek kidolgozásakor még három tervet is felhasználhatnak.

A FIRKA tervéhez hasonló a többi elképzelés is: szökőkutat, medencét, fákat, nagyobbrészt zöld felületet álmodott a többi pályázó is a térre. Egy ötlet – a Hősök teréhez hasonló – oszlopsorral díszítené a teret. Ezt azonban a pályázatot bíráló bizottság nem támogatta.

Egyetlen tervet nem vett meg a zsűri. Az elképzelés ugyanis már az alapfeltételeknek sem tesz eleget. Egy bevásárlóközponthoz – vagy a Teve utcai rendőrpalotához - hasonlító üvegborítású kockaépületet tervezett a térre. ( Az V. kerületi önkormányzat kikötötte: csak egy méterrel magasodhat a föld fölé az Erzsébet téren épülő létesítmény – a szerk.)

Jordán Péter elmondta: az építkezés 2001 áprilisában kezdődik. A gödör helyén épülő parknak és a felszín alatti létesítményeknek 2002. április 15-ig kell elkészülniük. A beruházás várhatóan 2-2,5 milliárd forintba kerül. A költségeket a kulturális minisztérium állja. Az építkezésekkel párhuzamosan, legkésőbb 2001. október 15-ig ki kell költöznie a buszpályaudvarnak is. Erre 800 millió forintot szán a kultusztárca.

A gödör környékének rendbetétele után a tervek szerint megújul az egész Erzsébet tér és a Deák tér is. Több lesz a zöld a Deák téren, sőt elképzelhető, hogy megszűnik a 47-es és a 49-es villamosok végállomása. A villamosok ebben az esetben a Nyugati térig közlekednének.

Komáromi Gergely

Ajánló: