Vadászgéptendert sürgetnek a svédek

A Magyarországnak vadászgépeket ajánló cégek jelenleg nem kapnak egyenlő esélyeket, ami meglepő egy, az Európai Unióhoz csatlakozni akaró országban - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Torbjörn Edberg, a svéd-brit Saab-British Aerospace System regionális igazgatója. A Gripent gyártó cég igazgatója közölte: amennyiben tender nélkül dől el a légierő jövője, nem fogják arra biztatni a cégeket, hogy Magyarországon fektessenek be.

Minden bizonnyal komoly visszhangja lenne Svédországban és az Egyesült Királyságban, ha Magyarország használt F-16-osokat szerezne be anélkül, hogy ajánlatot kértek volna a Gripenről - vélekedett a svéd-brit Saab-British Aerospace System regionális igazgatója. Torbjörn Edberg szerint egyenlő esélyeket kell biztosítani valamennyi, a magyar légierő modernizálása iránt érdeklődő cég számára.

A légierő jövője körüli vita azóta tart, hogy a MiG-29-esek korszerűsítéséről szándéknyilatkozatot írt alá a honvédelmi miniszter a német DASA-val. A 14 gépre szóló húszmilliárdos megállapodás hírére az orosz típus felújítását feleslegesnek nevező amerikaiak jelezték, hogy szeptemberre ajánlatot készítenek a használt F-16-osokról. Hasonló konstrukcióval állt elő Belgium is.

Kérdésünkre Edberg közölte: a Saab-BAe is jelzi majd, hogy fenntartja korábbi ajánlatát a Gripenekre. Egy átfogó, komolyabb javaslatot azonban csak akkor tesznek le, ha látják, hogy azt a döntéshozók valóban fontolóra veszik. Az igazgató úgy látja, hogy jelenleg nincs esélyegyenlőség az érdeklődő cégek között.

Edberg szerint nem könnyű átlátni, hogy a milyen átalakításokat terveznek a MiG-eken. A típus legnagyobb hátránya az üzemeltetés magas költsége, ezen azonban a bejelentett munkálatok sem segítenek.

Ráadásul technikai fejlődést sem jelent a MiG-ek felújítása, amellyel a nyugati országok és Magyarország közötti technológiai szakadék nemhogy csökkenne, hanem szélesedne. Ezen az F-16-os sem változtatna gyökeresen, hiszen az szintén régi típusú repülőgép, míg a Gripen már negyedik generációs, olcsó üzemeltetésű típus, amely több funkció ellátására is alkalmas.

"Amennyiben tender nélkül születik döntés a légierő modernizálásáról, Magyarországnak rá kell jönnie, hogy a régióban más országnak is fontosak a külföldi tőkebefektetések" - szögezte le Edberg, hozzátéve: "ha nem lesz pályázat, mi kivonulunk, és nem fogjuk arra biztatni a különböző cégeket, hogy itt fektessenek be".

A Gripennek 1995 óta van irodája Budapesten. Az előző kormány idején aláírt ellentételezési megállapodás alapján eddig 23 milliárd forintot meghaladó befektetést és szerződést regisztráltak a Saab-BAe és a kormány között. A cég szerződéseket írt alá két ipari park létesítéséről Szentesen és Nyíregyházán.

A honvédelmi tárcánál érdeklődésünkre idézték Orbán Viktor korábbi kijelentését, amely szerint az ország teherbíró képessége még évekig nem teszi lehetővé új gépek beszerzését. Egy esetleges tender kiírásának az esélyét közel nulla százalékra tették a HM-ben. A svéd igazgató úgy látja, hogy a kormánynak legalább esélyt kellene adni arra, hogy részletesen kidolgozhassák az ajánlatukat. "A verseny mindig a vásárlónak kedvez" - közölte Edberg.

A 1,5 milliárd dollár körüli összeget a Saab-BAe konstrukciója szerint 20 év alatt kellene törleszteni.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. július 21.)