A Happy End Kft. döntött arról, hogy milyen cégek vehetnek részt az idei fővárosi augusztus 20-i ünnepség megrendezésében. Ezt közölte a Népszavával Tóth István Zoltán, a show kivitelezésének szervezéséért felelős Országimázs Központ vezetője. A tűzijáték előkészületeiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy azt 33 év után egy új cég új helyen mutatja be.

Hétfőig homály fedi az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeit. Most még csak az biztos, hogy nem az esti látványosságot évtizedek óta szervező céget bízta meg az eseményt szintén első ízben koordináló Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja a tűzijáték lebonyolításával. A rakétákat az idén már nem a Gellért- hegyről, hanem a Dunáról lövik fel. A nyilvánosságra került információk alapján a beszállító és szervező egy külföldi cég lesz, amely a korábbi éveknél jóval drágábban biztosítja a szükséges technikát és szakértelmét a tűzijátékhoz.

Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője nem kívánt érdemben reagálni ezekre a hírekre. A Népszavának azt mondta, hétfőn sajtótájékoztatót tart, és akkor ismerteti az ünnepség előkészületeivel kapcsolatos tudnivalókat.

Arra a kérdésre, hogy miért egy új céget bíztak meg meghívásos pályázat révén a tűzijátékokat 33 éve rendező, tapasztalt csapat helyett, elmondta: ez a Happy End Kft. döntése volt. Utalt arra, hogy két éve a Happy End nyerte el a nemzeti és állami ünnepek szervezésének jogát közbeszerzési pályázaton. A cég ezzel 2002-ig jogot nyert arra is, hogy kiválassza az ünnepi rendezvényeken közreműködő cégeket. Így történt ez most is.

Tóth István Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az idén nemcsak Budapesten, hanem Tihanyban és Debrecenben is lesz tűzijáték. Az alföldi nagyvárosban pedig az elmúlt évtizedek fővárosi show-it szervező balatonfűzfői cég lesz a beszállító és a rendező is.

A Nike-Fiocchi Kft. ügyvezető elnöke, Szabó Péter azt tartja a legfurcsábbnak, hogy három évtizedes tapasztalattal rendelkező cégétől még tanácsot sem kértek az idei budapesti rendezvényhez. Mint mondta, a szokásokhoz híven január elején ebben az évben is megkezdték a felkészülést az augusztusi parádéra.

Tavasszal már egyre több jelzést kaptak, amelyek alapján arra következtettek, hogy az Országimázs Központ nem számít rájuk. A mendemondák tisztázása érdekében többször próbált beszélni Tóth István Zoltánnal, ám nem járt eredménnyel. Végül néhány hete a Happy End egyik munkatársától értesült arról, hogy 70 százalékos készültségük ellenére nem ők rendezhetik a tűzijátékot. Ez néhány milliós veszteséget jelent számukra.

A látványosság költségével kapcsolatban Szabó Péter azt hangsúlyozta, hogy az relatív, hiszen van néhány ezer forintos petárda, de 40 ezer forintos rakéta is. Tavaly a félórás esti show 78 millió forintba került. Ebből 35-40 millió volt a nyersanyag, a maradék összeget pedig biztosításra költötték. A Nike-Fiocchi ügyvezetője úgy fogalmazott: nem politikai okokra, hanem tapasztalatlanságra vezeti vissza a történteket.

(Népszava)