Több százmilliót kell fizetnünk a NATO-nak

Magyarországnak 334 millió forintot vissza kell fizetnie a NATO-kasszába, ha a terveknek megfelelően lakat kerül a pápai repülőtérre. A bázis felújítására korábban 12 milliárd forintot szavazott meg a szövetség, a munkálatok pedig megkezdődtek, amikor a tárca a repülőtér bezárása mellett döntött. A védelmi miniszter a napokban hivatalosan kéri a NATO-tól, hogy a taszári repülőtér felújítását támogassa a szövetség.

Magyarország rövidesen kérelmet juttat el a NATO-hoz, amelyben kezdeményezi, hogy szövetségi pénzből ne a pápai, hanem a taszári repülőteret újítsák fel. A szövetség korábban összesen 37 milliárd forintos támogatást szavazott meg három magyar repülőtér felújítására, hogy azokat alkalmassá tegyék egy esetleges vészhelyzet elhárítására érkező NATO-erők fogadására. A kirakó reptérnek szánt Ferihegy mellett a harci repülők fogadására alkalmas Kecskemét és Pápa került a csomagba.

A felújítási munkálatok idén megkezdődtek, néhány hónap után azonban a tárca leállította a pápai beruházást. Takarékossági okokból ugyanis a tervezettnél korábban, már szeptemberben leállítja a korszerűtlen MiG-21-esek repülését, így feleslegesnek ítélték az elavult gépeknek otthont adó repülőteret is. Pápa modernizálására azonban ekkor már 160 millió forintot költöttek, ráadásul Magyarország 334 millió forintot le is hívott a NATO-keretből a repülőtér felújítására. A repülőtér teljes korszerűsítésének költsége 12,5 milliárd forint. Ebből a korábbi megállapodás szerint mindössze 600 millió forint a nemzeti rész, a többit a NATO állja. Azonban ha a programnak csak az egyik eleme is kiesik, a teljes, 37 milliárd forintos támogatást visszavonja a szövetség, vagyis a 334 millió forintot vissza kell fizetni.

A honvédelmi tárca ezért azt akarja elérni, hogy Pápát Taszárra cserélhessék. A szövetség két szakértője Taszárt felmérve 15 hiányosságot tárt fel, a repülőtér felújítása 13 milliárdba kerülne.

A legnagyobb gondot az jelentheti, hogy a repülőtér 80 százalékát 1996 óta az amerikaiak használják. A bérleti szerződést úgy kell módosítani, hogy vészhelyzetben az amerikaiaknak át kell adniuk a repülőteret az ide érkező NATO-erőknek.

A szövetség az év végén, legfeljebb a jövő év elején dönt a kérelemről. Az illetékes szerint - ha a cserébe beleegyezik a szövetség, akkor - valóban elvész az az összeg, amit Pápára fordítottak, de a tárca megspórolja a repülőtér felesleges fenntartásának költségeit. Arra a kérdésre, hogy mit tesz a HM, ha a NATO elutasítja a kezdeményezést, és ezzel a 37 milliárdos felújítási program veszélybe kerül, az illetékes közölte: akkor marad Pápa, és befejezik a korszerűsítését. A repülőezredet azonban akkor is megszüntetik, és ott csak 200-300 fős karbantartó egység marad. Ezen csak az változtathat, ha valóban befut egy elfogadható ajánlat használt F-16-osokra, és az átállás alatt párhuzamosan kell működtetni a MiG-29-eseket és az amerikai típust.

(Magyar Hirlap)