Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap szülőhelyén találkozott a Rómából jövő zarándokokkal, akik a Szent Korona pápa által megáldott másolatát hozzák Esztergomba. A miniszterelnök őszinte elismeréssel fogadta a hívők teljesítményét. Mint mondta - napi hatvan kilométert gyalogolni embert próbáló feladat, amely méltó ahhoz a hangulathoz, amelyben az ország most van.

A kormányfő felidézte, hogy a legenda szerint István király már nagybetegen - Esztergomból Székesfehérvárra tartva - Alcsútdoboznál megpihent, s ekkor ajánlotta fel az országot Máriának.

Alcsútdoboz - dacára, hogy apró település - mindig élénk hely volt, innen nem messze van Hatvanpuszta, ahonnan a század első harmadában református szellemi mozgalmak is kiindultak - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A miniszterelnök Alcsútdobozról, szülőhelyéről azt is elmondta, hogy itt létezett egy paraszti kultúra, s egy abban gyökerező világlátás, miközben volt egy magas kultúra, amelynek a falusiak valamennyien részesei voltak.

A hatvanöttagú zarándokcsoport Mátéfi Balázs, az egyik vezető elmondása szerint július 19-én kelt útra gyalogosan Rómából Magyarországra: augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepére érkeznek Esztergomba, majd Budára.

II. János Pál pápa a korona másolatának megáldásával azt a gesztust ismételte meg - mondta a vezető -, amelyet ezer esztendővel ezelőtt második Szilveszter pápa tett, amikor koronát és áldást küldött Szent Istvánnak.

(MTI)

Ajánló: