Heteken belül megkezdődik a magyar légierő teljes átalakítása. Ennek egyik legfontosabb része a vadászgépek cseréje lesz. Az amerikai légierő augusztus 29-ig áll elő az F16-os vadászgépekről szóló pontos ajánlatával. Ekkor kiderül: F16-osokat állítanak hadrendbe vagy a meglévő MIG 29-eseket korszerűsítik. A MIG 21-eseket idén kivonják a forgalomból. A légierőnél szolgálók létszáma kétezer fővel csökken.

A magyar hadseregnek fel kell számolni mindazokat a rakéta-, repülő- és radartechnikai eszközöket, amelyeket nem lehet a NATO védelmi rendszerébe integrálni. A technikát illetően modernizációról vagy a cseréről lehet szó. Az F16-osok hadrendbe állítása az egyik lehetőség. A másik, hogy a meglévő, de jelenleg használhatatlan MIG29-eseket korszerűsítik - közölte Talla István vezérőrnagy, a magyar légierő vezérkari főnöke.

Az amerikai hadsereg felére csökkenti a tartalék készletét, s ebből ajánlott fel F16-os gépeket. Ez az ajánlat ugyan konkrét, de részletes dokumentuma még nincs Magyarországon, azt augusztus 29-én kapja meg a honvédség - mondta a vezérkari főnök.

Amennyiben a gépek lecserélése helyett a modernizáció mellett döntenek, az a MIG 29-es vadászgépek átalakítását jelentheti. A MIG-ek elektronikai és kommunikációs rendszerét kellene kicserélni.

A nem mobil légvédelmi rakétaeszközöket csak 2006-ig lehet a rendszerben tartani, ezért a jelenlegi két légvédelmi ezred helyett egy dandárt szerveznek Győr központtal. Szentkirályszabadján változatlanul harci helikopter ezred működik majd.

A tábornok elmondta: a MIG 21-eseket Pápán szeptember 1-ig leállítják, majd kivonják a rendszerből. A jövőben csak egy harcászati repülőezred Kecskeméti bázissal, de két repülőtérrel, mert Taszár is odatartozik majd. - E reptér aktivizálása is szerepel a hadsereg hosszú távú terveiben. A pápai repülőtér katonai leszerelése szerint a jövő év június 30-ig tart, s ezt követően adják majd át azt az ÁPV Rt.-nek hasznosításra.

Az első új radarokat 2004-ben kap honvédség, a jelenlegi 1.700 fős radarezred állománya körülbelül 600 főre csökken, a légierő teljes létszáma pedig a jelenlegi 10.200 főről 8.000-re mérséklődik folyamatosan.

(MTI)