Vevőcsábító üzletházak

A vállalkozók gyakorlatilag pénztárcájuktól függően ma már válogathatnak Budapesten, hogy melyik bevásárlóközpontban nyissanak üzletet. A választást a központ elhelyezkedésén kívül leginkább a bérleti díjak nagysága befolyásolja.

A Duna Plaza 1996. októberi nyitásakor mindazoktól akik üzletet béreltek négyzetméterenként átlagosan 42 német márkát kért. Idén az üzletek négyzetméterének az átlag bérleti díja 50 német márka havonta. A komplexumban 170 üzlet található. Évente a kereskedők két százaléka bontja fel az áruházzal kötött bérleti szerződését. A vállalkozók távozásának az indokai változóak. Volt olyan kereskedő aki családi problémákra hivatkozott, de volt olyan kereskedő aki cégen belüli konfliktusokat jelölte meg a szerződés felbontásának az indokaként - tudtuk meg Balatonné Kiss Judittól, a Duna Plaza marketing osztályáról. A Duna Plazában a legalacsonyabb bérleti díj havonta négyzetméterenként 20 márka, s a legmagasabb pedig 120 német márka.

Visszaesett a forgalom

A Duna Plazában egy második emeleti üzletben a tulajdonosnak leginkább az üzlethelység rezsiköltsége okozza a legnagyobb gondot. Az általunk megkérdezett kereskedők szerint a bevásárlóközpont üzleteiben egyre inkább csökken a forgalom, amit ők azzal magyaráznak, hogy az emberek most már inkább a lakóhelyükhöz közeli centrumba mennek vásárolni, s ez a Duna Plaza népszerűségéből visszavett. A komplexum látogatóinak a száma a tavalyi adatokhoz képest 5-10 százalékkal esett vissza. Ez naponta 2 ezer fővel kevesebb látogatót jelent az áruháznak - nyilatkozta lapunknak Balatonné Kiss Judit.

Csak a bérlet eladó

A Lurdy Házban minden bérlő egyedi bérleti díjat fizet, amit az egyedi szerződési tárgyalásokon állapítanak meg. A szerződésben rögzített kötelezettségeket teljesítő bérlőket, egyforma szolgáltatásba részesíti a Lurdy Ház. Az üzletközpontban a legmagasabb bérleti díj 64 német márka négyzetméterenként, míg a legalacsonyabb díj 20 márka. A Lurdy Házban 150 üzlet található, s 10-12 kereskedő mondja fel a bérleti szerződést évente. Olyan üzlet nincs a központban amire tulajdonjogot szereztek volna a vállalkozók. A házban 1999-ben a gazdaságilag rendezett viszonyok között működő bérlők úgynevezett lojalitás bónuszban részesültek. A bonusszal 120 bérlő a mindenkori bérleti díj 30 százalékát tudta megtakarítani - adott tájékoztatást László Molnár a Lurdy Ház vezérigazgatója.

Idén a gazdaságilag rendezett viszonyok között működő bérlők szezonális nyári juttatásban részesülnek. A nyári juttatás a bérleti díj 30 százalékos megtakarítását jelenti júliusban és augusztusban. A Lurdy Ház szeptemberben születésnapi jutalékot ad a megfelelő kondíciókkal rendelkező bérlőinek. A jutalék 20 százalékos anyagi juttatást jelent a bérlőknek - nyilatkozta László Molnár.

A Lurdy Házzal és a Duna Plazával ellentétben a Westend City Centerben a 368 üzletből, 126-ra tulajdonosi jogot vásároltak a vállalkozók. A kereskedők négyzetméterenként 4950 dollárért vásárolták meg az üzleteiket. A többi üzletet bérlik a kereskedők. A bérleti díj a Westend City Centerben évente négyzetméterenként 400-1400 dollár között mozog. A díj mértékét az üzlethelység nagysága, s elhelyezkedése határozza meg. A bérlőkkel az áruházkomplexum tíz évre kötött szerződést, amit a kereskedők nem bonthatnak fel a szerződésben rögzített időtartam alatt - nyilatkozta lapunknak Kézdy György, a Westend Bevásárló és Szórakoztató központ vezérigazgató helyettese.Ha a vállalkozók ennek ellenére mégis fel akarják mondani a szerződést, akkor akaratukat jogi úton kell érvényesíteniük - nyilatkozta Kézdy György.

Az áruház tavaly novemberi nyitása óta a bérlők közül többeknek nem vált be vállalkozásának a profilja. Általában ezek a kereskedők sem a bérleti szerződés felmondása mellett döntöttek, hanem inkább a vállalkozásuk profilját változtatták meg.

Telt ház a Mammutban

A Mammut bevásárlóközpont bérleti díjai az 1998. augusztus 28-i nyitása óta nem változtak. A díjak havonta 25-29 német márka között mozognak négyzetméterenként. Az áruház száz százalékos kihasználtságú. Ezt igazolja az is, hogy ez idáig a kereskedők közül a bérleti szerződést senki nem mondta fel - tájékoztatta lapunkat Tábori Éva, a Mammut Üzletház Rt. PR. managere. A bevásárlóközpontban 184 üzlet található, s 100 üzlet tulajdonjogát vették meg a kereskedők. A vállalkozók négyzetméterenként 6000 - 6500 német márkáért vásárolhatták meg az általuk kiválasztott üzletet.

Szalay Rita

(Magyar Hírlap)