Gettósodástól tart a fővárosi ellenzék

A fővárosi ellenzék szerint a városvezetés politikájával legalizálja az önkényes lakásfoglalást, ezzel pedig erősödhet Budapest elgettósodása. Az önkormányzat ugyanis külön forrást biztosítana a kerületek számára: kilakoltatott családonként 1,5 millió forintot szán átmeneti otthonok kialakítására.

A városvezetés politikájának köszönhetően elképzelhető, hogy az elszegényedő vidéki családok Budapestre jönnek, és akár bűncselekmény elkövetése árán is, önkényesen költöznek üres lakásokba - vélekedett Bús Balázs, a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakció képviselője szokásos hétfői sajtótájékoztatójukon. Elmondta: ezt sokan azért tennék meg, mert kilakoltatásuk esetén ideiglenes szállást biztosítana részükre a főpolgármester. A városatya nehezményezte azt is, hogy megítélése szerint Demszky Gábor nem tesz különbséget az önkényes lakásfoglalók és a lakbért nem fizetők kilakoltatása között.
Bús Balázs utalt arra a megállapodásra, amelyet a főpolgármester kötött a zuglói önkormányzattal és a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal a roma családok kilakoltatásakor. Szerint a kerületi önkormányzatok, egy-egy család átmeneti otthonának kialakítására másfél millió forintot vehetnének át a fővárostól, ugyanakkor biztosított lenne az éves 388 ezer forint normatív támogatás. Azt azonban nem tudni, hogy a városvezetés honnan biztosítaná ezt az összeget, mivel Demszky Gábor erről a főváros szociális bizottságával nem tárgyalt - tette hozzá az ellenzéki városatya.
Bús Balázs szerint célravezetőbb lenne, ha elsőként a rossz anyagi helyzetbe került családok felköltözését előznék meg, és az ellehetetlenült emberek gondjait még vidéken orvosolnák, különben felerősödhet Budapest gettósodása. Elmondása alapján a fővárosnak komoly mulasztásai vannak a szociális lakások építése terén, hiszen az elmúlt tíz év alatt ilyen jellegű fejlesztésekről egyáltalán nem lehetett beszélni. Úgy vélekedett: a városvezetés elképzelése az átmeneti otthonokkal legalizálná az önkényes lakásfoglalást. Szerinte a kerületeknek nincsen birtokukban olyan adat, amely pontosan tükrözné, hány lakást is birtokolnak önkényesen, az viszont valószínű, hogy az egyes városrészekben akár a százat is meghaladhatja ez a szám. A legtöbb önkényes lakásfoglalás a VI-VII-VIII. és a IX. kerületben fordul elő.

Sz. G.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. augusztus 18.)