Elkészült Pusztaszőlős kitelepítési terve, végrehajtására senki nem számít

Hétfőn sikerült megtisztítaniuk a negyedik napja lobogó pusztaszőlősi gázkút környékét a tűzoltóknak és a Mol Rt. kitörésvédelmi szolgálatának munkatársainak. A tényleges oltási munkálatok még nem kezdődhettek el, mert előbb meg kell tölteni azt a két hatalmas vízgyűjtőt, amely a Nagy Szél üzemeltetéséhez szükséges. Ezenkívül egy újabb medencét kell ásniuk.

A helyszínre szállított turbóreaktív oltóberendezés, a Nagy Szél próbaüzeme mellett folytatták a szakértők tegnap kora délután a pusztaszőlősi gázfákyla környékének megtisztítását. Nagy teljesítményű erőgépek húzták el a kút környékén maradt fémbódékat, alkatrészeket, így két szakértő közvetlen közelről vizsgálhatta meg a kútfejet. Az első tapasztalatok szerint a kitörésgátló függőleges helyzetben, ép állapotban van - jelentette be a művelet után Bokor Csaba, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója.

A következő lépés annak a második víztározónak a feltöltése, amely a turbóreaktív oltó működtetéséhez szükséges - tájékoztatta a Népszavát Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elmondta, hogy a kisebbik, 5-6 ezer köbméteres tároló már megtelt, a nagyobbik, 10 ezer literes medence pedig ma reggelre telik meg legkésőbb vízzel. Egy harmadik tároló kiásása ezután kezdődik meg. Erre azért lesz szükség, mert a beindított Nagy Szél percenként 12 ezer liternyi vízzel permetezi le a megsérült kútfej környékét. Ha nem gondoskodnának vízelvezetésről, a gázkút környéke igen rövid időn belül egyetlen hatalmas sártengerré változna. Az pedig nagyban megnehezítené a kútfej körüli további munkálatokat.

A Kuvaitban kipróbált, harckocsitalapzatra szerelt MiG-hajtóműves oltógép mellett két kisebb teljesítményű, hasonló célt szolgáló szerkezet is érkezik Pusztaszőlősre. A hadsereg még egy nehézharckocsiját irányítja az égő földgázkúthoz, mert a további munkálatokban szükség van nagy teljesítményű vonóerőre.

A védekezésben a számos kisebb jármű mellett 72 nagy munkagép vesz részt, óriási a forgalom a környező dűlőutakon is. A kibontakozó ,,katasztrófaturizmus" sok esetben megnehezíti a munkát. A környék lakossága ugyanis kerékpáron, gyalog igyekszik közelről is megcsodálni az 50 méterre fölcsapó lángot.

Pusztaszőlős nincs veszélyben, de a mostani eset figyelmeztet arra, milyen helyzet áll elő, ha egy földgázmezőn lévő településnek nincs vezetékes vize s a távolból kell azt odaszállítani - mondta Csürhés István, Kaszaper polgármestere.

A 175 lelket számláló Pusztaszőlősön az emberek nyugodtan viselik el a gázkitörés okozta nehézségeket, s bár elkészült a kitelepítési terv, annak végrehajtására senki sem számít - hangsúlyozta a polgármester. Az év eleje óta Kaszaperhez tartozó Pusztaszőlős (amely Orosháza és Kaszaper között fekszik, s korábban Tótkomlós része volt) körülményei rendkívül elhanyagoltak. Bár ott a gázvezeték, a faluban nincs gázszolgáltatás, vezetékes víz sincs, s ez a több évtizedes elmaradottság most a gázkitörés elleni védekezésben visszaüt: távoli víznyerő helyekről kell hozni az oltáshoz szükséges vizet - magyarázta a polgármester.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 19.) Megtisztították a pusztaszőlősi földgázkút környékét (2000. augusztus 21.)