Az MSZP kezdeményezésére az olajügyekről tart rendkívüli ülést szerdán a parlament. A képviselőket Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke tájékoztatta az OIT olajügyekkel kapcsolatos intézkedéseiről és a bíróságok ezzel összefüggő helyzetéről. Ebből kiderült, hogy olajügyekben ebben az évben eddig 360 esetben emeltek vádat, ebből 256 esetben állapítottak meg bűnösséget.

2000. június 30-ig olajügyekben 360 vádlott ellen emelt vádat az ügyész, közülük 256 bűnösségének megállapítása és elítélése történt meg, 66 vádlottat felmentettek, 18 ellen pedig megszüntette az eljárást a bíróság. Solt Pál elmondása szerint 1999 novemberében 96, olajüggyel összefüggő büntetőügy volt a bíróságokon folyamatban, amelyek egy része 2000 nyarára befejeződött, de újak is keletkeztek.

Az OIT elnöke emlékeztetett arra, hogy az igazságügy-miniszter és a legfőbb ügyész előterjesztésére a tanács július elején elrendelte az olajügyek miatt folyamatban lévő büntetőeljárások soron kívüli intézését, az ügyek közérdek szempontjából kiemelkedő volta miatt. Akkor 93 ilyen ügyről volt szó, amelyek túlnyomó részében adócsalás, továbbá lopás, csempészés, vesztegetés, illetve rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt indult eljárás.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke az eljárások gyors lefolyását gátló tényezők között említette a vádlott ismeretlen helyen tartózkodását, illetve a szakértői vizsgálat elhúzódását. Solt Pál közölte: az OIT elnökeként hivatali és erkölcsi kötelességének érzi, hogy ezen ügyek alakulását figyelemmel kísérje, és indokolt esetben soron kívüli elbírálás lefolytatására tegyen javaslatot. "Figyelmünket nem korlátozzuk közvádas, úgynevezett olajügyekre, hanem kiterjesztjük az ezekkel összefüggő magánvádas ügyekre és polgári, illetve közigazgatási perekre is" - tette hozzá Solt Pál.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.08.23.)