Elbúcsúztatták a MiG-21-eseket

Hivatalos búcsúrepülést tartottak Pápán a hónap végén kivonásra kerülő MiG-21-eseken a megszüntetésre ítélt repülőezred tagjai. Az állománygyűlésen - amelyen a minisztérium felső vezetése nem jelent meg - nyugalomra intették az alakulatot, ám a katonák mellett a honvédelmi bizottság elnöke is élesen bírálta a repülőtér bezárását. A tárca szerint azonban évente egymilliárd forintot takarítanak meg a pápai helyőrség megszüntetésével.

Fotó: Isza Ferenc
Rémálom ez a nap - nyitotta meg a megszüntetésre ítélt Pápa Repülőezred hivatalos búcsúrepülésére szervezett állománygyűlését az alakulat törzsfőnöke. Domokos Miklós szerint az alakulat zászlajának levonásával egy kicsit meghal a légierő.

A pápai repülőtér és az ezred sorsát - amelyben az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is szolgált - a korszerűtlen MiG-21-esek kivonása pecsételte meg, amelyek Fodor Lajos vezérkari főnök szerint nem alkalmasak a NATO-val való együttműködésre, felújításuk pedig gazdaságtalan lenne. A repülőtér bezárása a vezérezredes szerint politikai döntés volt, amelyet kénytelenek végrehajtani.

Hangos morajjal fogadták az alakulat tagjai és az ezredhez kötődő meghívottak a fideszes polgármester beszédét. Kovács Zoltán magyarázkodással kezdte a felszólalását, cáfolva azokat a híreszteléseket, hogy nem tett meg mindent a repülőtér megmaradásáért. "Amit az emberi tisztesség keretén belül meg lehetett tenni, azt megtettem" - közölte.

Lányi Zsolt, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke ugyanakkor nem rejtette véka alá a véleményét, hogy elhibázott döntésnek tartja a repülőtér bezárását. Szerinte ezt nem lehet a parlamentre hárítani, mert az Országgyűlés elé kerülő dokumentumokban szó sem volt a bázis megszüntetéséről. "Ezért a minisztériumnak és a vezérkarnak kell viselnie a felelősséget" - tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium felső vezetése nem jelent meg az állománygyűlésen. A tárcát képviselő Martinusz Zoltán helyettes államtitkár Pápa bezárását azzal indokolta, hogy a MiG-ek kivonása után legfeljebb tartalék repülőtérként vehetnék számításba a bázist, amelynek fenntartása évente egymilliárd forintot emésztene fel. Tartalék repülőtérnek a minisztérium álláspontja szerint alkalmasabb az amerikaiak által használt Taszár. A pápai repülőtér korszerűsítésére korábban megszavazott 13 milliárdos NATO-támogatás Martinusz szerint a taszári bázis felújítására is átvihető. Mint mondta, a keretből eddig nem hívtak le egyetlen fillért sem, ám a lapunk birtokában lévő levél szerint már több száz milliót igénybe vett a honvédség a korszerűsítés terveinek kidolgozására.

Pápáról 22 MiG-21-est vonnak ki, 760 hivatásossal kezdenek személyi beszélgetést szeptemberben. A milliókért kiképzett pilóták közül a fiataloknak ajánlják fel, hogy Kecskemétre költözzenek át. A kiürített repülőtér az ÁPV Rt.-hez kerül, a vadászgépekkel együtt. A MiG-21-esek iránt van érdeklődés, ám egy illetékes szerint ezek politikailag nem elfogadható országok.

Pápa válhat a legnagyobb betonos leszállópályájú civil repülőtérré, amelynek saját vasútvonala van.

(Magyar Hirlap)