Eddig egyetlen miniszter sem jelentette be, hogy új autót szeretne kérni a jövő évre. A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) 3,8 milliárd forint körüli értékben írt ki közbeszerzési eljárást mintegy 1500 közintézmény járműparkjának megújítására. A pályázat eredményhirdetése október második felében várható, így az év vége előtt meg lehet majd kötni a szerződéseket a nyertesekkel.

Az idén a korábbinál várhatóan több pályázó tud elindulni a Miniszterelnökség közbeszerzési kiírásán, ugyanis a korábbi öt kategória helyett kilencben várnak jelentkezőket. Ezek közül pedig legalább tíz részteljesítés esetében különbözőnek kell lenniük a típusoknak - válaszolta lapunk kérdésére Kovács János közbeszerzési szakértő.

A tavalyi pályázat alapján a Suzuki, az Opel, a Porsche Hungária és a Molnár Kft. szállított összesen kilenc típust. A teljes gépjárműparkot természetesen nem cserélik le minden évben, amely - az üzemanyagkártyák számából következtetve - jelenleg mintegy 10 ezres számú lehet. A mostani közbeszerzés alapján összesen 1313 darab autót vásárolhatnak az intézmények, körülbelül 3,8 milliárd forint értékben.

A legtöbbet az alsó-középkategóriás autókból vásárolnak az idén is, ezeket jellemzően osztályvezetők, ügyintézők és a hivatali taxiparkok használják. Az államtitkároknak és a helyettes államtitkároknak jelenleg Daewoo Leganza és Volkswagen Passat, a minisztereknek pedig Audi A6-os vásárolható. Utóbbiból az idei igényfelmérés során egyetlenegyet sem kértek, ám az MKGI három darabra mégis kiírt pályázatot, ugyanis a keretszerződés értelmében egészen 2002 végéig lehetőség van a három darab jármű megrendelésére.

Nehéz a költségvetés megszavazása előtt az intézményeknek a konkrét igényüket leadni, hiszen nem tudják, mennyi pénzük lesz jövőre - mondta Kovács János. Emiatt a felhívásban szereplő számtól a szerződéskötés során felfele akár 50 százalékkal is el lehet térni, ha addig kiderül, hogy több új autóra van szükség.

(Magyar Hirlap)