A magyarországi felnőtt lakosság egyharmada, az idősebbeknek pedig mintegy a fele túlsúlyos. Fogyni a fiatal, jól kereső, magasabb végzettségű városi nők szeretnének leginkább, holott a felmérések szerint nekik lenne a legkevesebb okuk erre.

A Gfk Piackutató Intézet reprezentatív felmérést készített a túlsúlyosak és a fogyókúrázók helyzetéről hazánkban. A 15 éven felüli népességet reprezentáló 1000 megkérdezett válaszaiból az intézet arra a következtetésre jutott, hogy a nem kívánt kilók száma az érintettek életkorával együtt növekszik. Míg a 39 évesnél fiatalabbak körében az országos átlagnál alacsonyabb a túlsúlyosak aránya, addig az 50 évesnél idősebbek közül minden második cipel magán felesleges kilókat.

A vizsgálat megállapította, hogy a túlsúlyosak aránya a férfiak és a nők között nagyjából egyforma, fogyni azonban jóval több nő szeretne, mint férfi, közöttük is leginkább a 30 és 59 év közöttiek.

A vizsgálatban részt vevők iskolai végzettségét tekintve kiderült, hogy a normál feletti testsúly a középfokú és alacsonyabb végzettségűekre jellemző, lefogyni mégis a diplomások akarnak a legnagyobb arányban.

A kérdezettek anyagi helyzetét tekintve az elhízás inkább az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élőkre jellemző, fogyni viszont főleg a jómódúak szeretnének, akiknek háztartásában a nettó jövedelem tavaly meghaladta a havi 90 ezer forintot.

Régiók szerint vizsgálva a Budapesten és Közép-Dunántúlon élőkre jellemző kevésbé a túlsúly, legnagyobb mértékben pedig az északi megyékben lakók kilói emelkednek az átlag fölé. Megfigyelhető, hogy a kisebb településeken az átlagosnál nagyobb a túlsúlyosak aránya, míg a városokban kisebb. Fogyni azonban a városiak jobban szeretnének, különösen a budapestiek; közülük majdnem minden második megkérdezett szeretne megszabadulni fölösnek érzett kilóitól.

A felmérés érdekes részlete az is, hogy a főzni tudók körében átlag feletti a túlsúlyosak aránya, akár szeretnek tüsténkedni a konyhában, akár nem. Ugyanebben a körben a fogyni kívánók aránya is az átlag felett van. A válaszok szerint a fogyni akarók többsége ínyenc, illetve nyüzsgő életvitelű ember.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. augusztus 15.)