Politikai okokat kell keresni a Meixner-iskolát ért támadások mögött, értesült a Népszava. A rákospalotai intézményt egy református alapítvány is szerette volna megszerezni magának - sikertelenül. A parlamentben tavasszal ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-es képviselő indított támadást a Meixner Alapítvány ellen.

Politikai okok is közrejátszhatnak a Meixner Alapítvány által működtetett rákospalotai általános iskola körüli botrányban, értesült a Népszava szerkesztősége. Információnk szerint az utóbb nyertes alapítványon kívül még ketten pályáztak az intézmény működtetésére. Egy, az iskola volt vezetőiből és szülőkből álló közalapítvány, ezt azonban végül nem sikerült idejében létrehozniuk, így ők értelemszerűen kiestek a pályázók közül. A másik a református egyházhoz kötődő Templom és Iskola Alapítvány, amely óvoda és nyolcosztályos iskola működtetésére kért szándéknyilatkozatot az önkormányzattól. A kérelmet Tóth Kása István lelkész írta alá. Később Hegedűs Lóránt, a Duna-melléki református egyházkerület püspöke is szót emelt az iskola érdekében. Miután azonban a reformátusok nem tudták garantálni a törvény és az önkormányzat által támasztott személyi, tárgyi feltételek teljesítését, továbbá nem vázolták részletesen az oktatási célokat, ezzel magukat zárták ki a pályázók sorából. Az alapítvány képviselője ugyanis az egyház belügyeibe való beavatkozásnak tekintette az önkormányzat "kíváncsiságát." Így egyedül a Meixner Alapítvány maradt "versenyben".

Ifjabb Hegedűs Lóránt MIÉP-es képviselő az Országgyűlés tavaszi ülésszakán személyeskedéstől sem mentesen ostorozta az önkormányzat és a Meixner Alapítvány között megkötött megállapodást, szcientológusoknak nevezve az iskola új vezetőit.

Damó Eszter pszichológus, kuratóriumi tag, az iskola igazgatójának felesége nevetségesnek tartja és visszautasítja ezt az állítást. Mint elmondta, a botrány mögött MIÉP-es szülők állnak, s állítását Hegedűs Lóránt nem tudta bizonyítani. A képviselő szabadságát tölti, ezért őt nem sikerült elérni.

Tegnap a Népszava megírta, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, Grespik László aggályokat talált az önkormányzati határozatokkal kapcsolatban. Ennek ellenére az iskola, ahol főként írási és olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek tanulnak, megkezdte a tanévet, s ez ellen nem emelt kifogást Pintér Sándor belügyminiszter és Pokorni Zoltán oktatási miniszter sem.

A belügyminiszter leszögezte: a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője várhatóan olyan intézkedést tesz, hogy az általa tapasztalt hiányosságok pótlására hívja fel a kerületi jegyzőt, mindez azonban a tanévnyitónak nem akadálya.
Az oktatási tárca vezetője javasolta, hogy az önkormányzat kezdeményezzen tisztázó kerekasztal-beszélgetést a törvényességi felügyeletet ellátó közigazgatási hivatallal.

(Népszava)

Ajánló: