Szeptember 8-án dől el, hogy lesz-e peren kívüli megegyezés a magyar állam és a tiszai ciánszennyezést okozó ausztrál cég között. A megegyezés alapfeltétele azonban, hogy az Aurul megtérítse a 29,3 milliárd forintnyi kárt - mondta a tiszai kormánybiztos szóvivője.

Az ausztráliai Esmeralda felszámolási eljárásában szeptember 8-án dől el, hogy miként sorolják be a követelések közé a magyar kárigényt - mondta Montskó Éva, a tiszai kormánybiztos szóvivője. Ezen a napon lesz a közelmúlt ciánszennyezését okozó romániai Aurult tulajdonló ausztráliai cég hitelezőinek gyűlése, amelyre a magyar állam pontos kárbizonyítási dokumentumot juttat el -
hangsúlyozta a szóvivő.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Gönczy János kormánybiztos a napokban Budapesten tárgyalt az Esmeralda befektetői csoportjával. A külföldi üzletemberek arra voltak kíváncsiak, hogy Magyarország miként fogadna egy peren kívüli megegyezésre készülő ajánlatot. Érdeklődtek, hogy a magyarok hajlandók-e egy ilyen ajánlatot mérlegelni, vagy csak perben kívánják érdekeiket érvényesíteni.

A kormánybiztos a tárgyaláson elmondta: az ajánlatokat mérlegelik, viszont alapkövetelmény, hogy a 29,3 milliárd forintnyi kár megtérüljön, s kellő garanciákat kapjon Magyarország a további hasonló környezetszennyezések elkerülésére. Amennyiben a hitelezői gyűlésen a csődbiztos elismeri a magyar kárigényt, s olyan üzleti tervet ír elő, mely lehetőséget ad ennek törlesztésére, ez tárgyalási alapot ad a peren kívüli egyezségre.
- Természetesen feltétel az is, hogy megfelelő fejlesztéseket, műszaki intézkedéseket írjanak elő az Aurulnál a jövőbeni szennyezések elkerülése érdekében - mondta a szóvivő.

(MTI)

Ajánló:

(magyarul, angolul)

Korábban:

(2000.08.31.)