A januári tiszai ciánszennyezést okozó román Aurul cég ausztrál tulajdonosa, az Esmeralda befektetőinek egy csoportja Budapesten tárgyalt. A megbeszélés során a résztulajdonosok peren kívüli egyezséget kezdeményeztek. Az Esmeralda hitelezői közgyűlése szeptember nyolcadikán lesz, ekkor döntenek a vállalat további sorsáról.

A megbeszélésen Gönczy János tiszai kormánybiztos jelezte, Magyarországot minden tisztességes ajánlat érdekli, de a magyar kárigény továbbra is 29,3 milliárd forintnak megfelelő ausztrál dollár. Akár peres úton, akár más formában, de ezt a kárigényt akarja érvényesíteni az ország - írta a Népszabadság.

Monstkó Éva, a tiszai kormánybiztos szóvivője elmondta, Magyarországnak alapvető érdeke, hogy végleges és biztonságos megoldás szülessen az Aurul ügyében, és erre minél hamarabb sor kerüljön. Az ausztrálok még nem dolgozták ki koncepciójukat, csupán tájékozódtak a peren kívüli megegyezés lehetőségéről.

A szennyezést okozó román vállalat időszakos műszaki engedélyek birtokában most is üzemel, a vállalat működését azonban hazánk továbbra sem tekinti biztonságosnak. Ezt a véleményt támasztja alá egyébként az EU nagybányai munkacsoportjának jelentése is. E szerint műszaki, tervezési, kivitelezési és működtetési hibák okozták a katasztrófát, így az üzemeltetés ma is kockázatos, nem épült meg például a 3,5 millió dollárnyi beruházást igénylő ciántalanító berendezés.

(MTI)