A Népszava információja szerint ma benyújtja lemondását Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Ezzel hosszú ideje húzódó hatalmi harc érhet véget a tárca élén. Wachsler "más, fontos megbízatást" kap, a lap úgy értesült, a honvédség és az ÁPV Rt. közötti vagyonátadásban kap feladatokat. Távozik posztjáról Hermann János külügyi közigazgatási államtitkár is.

A Népszava több forrásból megerősített információja szerint ma benyújtja lemondását Wachsler Tamás, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára. A minisztérium apparátusát irányító, a tárca "erős emberének" tartott Wachsler más fontos megbízatást kap a jövőben. Úgy tudjuk, hogy a honvédség feleslegessé váló, az ÁPV Rt.-hez kerülő ingó és ingatlan vagyonának átadásában kap feladatokat. Ezzel a lépéssel hosszan húzódó hatalmi harc érhet véget a kisgazda irányítású szaktárca vezetésében, amelynek élén további személyi változások is várhatók. A távozásával kapcsolatos kérdésre Wachsler tegnap azt mondta a Népszavának: minden lehetséges, ez is. Nemrégiben ugyanerről a Népszavának így nyilatkozott: "Csak akkor állok fel szó nélkül, ha nem akarnak rám kenni valami szakmai hibát. Erre ugyanis kényes vagyok."

A mára kialakult helyzet tarthatatlanságát jelzi az is, hogy a parlament honvédelmi bizottságának elmúlt kétéves történetében először a testület tegnapi ülésén kormánypárti és ellenzéki képviselők egyhangúlag és élesen bírálták a Honvédelmi Minisztérium tevékenységét. Lányi Zsolt, a bizottság kisgazdapárti elnöke úgy fogalmazott: fordulóponthoz érkeztek.

A bizottság pártpolitikai szempontokon felülemelkedve egységesen bírálta a haderőreform lassúságát, koncepciótlanságát és azt, hogy a tárca a bizottságot egyszerű szavazógépnek akarja használni. Lányi leszögezte: a jövőben minden olyan döntésnél élni fog az alkotmányban biztosított jogaival a bizottság, amelybe beleszólása van. - Nem támadni akarjuk a tárca vezetését, nem akarjuk leváltani őket, de a mostani helyzet már tarthatatlan - jelentette ki a bizottság elnöke.

A lap információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József kisgazda pártelnök az utóbbi hetekben négyszemközt többször próbált megoldást találni a minisztériumban kialakult helyzetre. Úgy tudjuk: a kormányfőnek és Torgyánnak sok fejtörést okozott az elmérgesedett helyzet: konfliktus alakult ki Szabó János miniszter és a közigazgatási államtitkár között, amiért valójában Wachsler irányította a háttérből a minisztériumot. Emellett folyamatos belső apparátusi harc folyt Wachsler és Fodor Lajos, a Magyar Honvédség parancsnoka között. Mind a ketten máshogy képzelték el az integrációt, a jogkörök megoszlását, a csúcson az alá- és fölérendeltségi viszonyokat. Wachsler pozícióinak meggyengülését jelezte, amikor a kormány Wachsler koncepciójával szemben Fodor és a katonai lobbi integrációval kapcsolatos elképzeléseit fogadta el. De ezek az azóta sem csituló viták gyakorlatilag megbénították a haderőreform folyamatát. Ráadásul a kisgazdák az utóbbi időben frontális támadást indítottak a "tárca esze," a közigazgatási államtitkár ellen. Lányi Zsolt, aki sokáig Wachsler pártfogója volt, nyíltan bírálta már az államtitkárt. Kijelentette: igazi és tiszta kisgazda vezetés kell a tárca élére, márpedig Wachsler kakukktojás.

A Népszava kisgazdakörökből tudja, az FKGP-ben régóta beszélnek Wachsler utódlásáról. Szóba került Szendrei László és Póda Jenő neve is. Szendrei a Für Lajos vezette tárcánál politikai államtitkár volt és jelenleg is a szervezet jogi apparátusát vezeti. Póda a miniszterelnök tanácsadói köréhez tartozik. Az esetleges szerepcserét Póda a lap kérdésére tegnap nem cáfolta, de nem is erősítette meg.

A honvédelmi tárca tegnap közleményben utasította vissza Lányi korábbi bírálatait. Eszerint Lányi Zsolt a honvédelmi bizottság elnökeként nyilatkozva, saját képviselői véleményét hangoztatva kívánja befolyásolni a Honvédelmi Minisztérium vezetését konkrét katonai kérdésekben a haderő-átalakítás kapcsán. A közlemény leszögezi: a honvédelmi bizottság számára biztosított jogköröket tiszteletben tartja, és biztosítja annak érvényesülését. A honvédelmi tárca közleménye szerint Lányi Zsolt akkor sürgeti az integrációt, amikor az erről folyó hatpárti tárgyalások közepén járva, azt várhatóan szeptemberben folytatják az érintettek.

Változások a külügyben

Magyarország új NATO-nagykövetének Herman Jánost, a külügyi tárca közigazgatási államtitkárát szánja a Külügyminisztérium - jelentette be Horváth Gábor szóvivő.

Herman a veterán NATO-diplomatát, az év végén hazatérő Simonyi Andrást váltja a nagyköveti székben. A karrierdiplomatának számító Herman János posztjának várományosa a volt MDF-es Bába Iván helyettes államtitkár.

- Ezzel gyakorlatilag teljessé vált a pártirányítás a külügyminisztériumban - kommentálta a hírt a Népszava számára Bársony András (MSZP). Eörsi Mátyás, a külügyi bizottság SZDSZ-es tagja arra emlékeztetetett, hogy Martonyi János külügyminiszter a kormányalakítás idején még személyesen ragaszkodott Herman kinevezéséhez. Menesztése azt mutatja - állította Eörsi -, hogy Martonyi szerepe már saját munkatársainak megválasztásában is jelentéktelenné vált.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára szerint a váltást az indokolja, hogy Simonyi András NATO-nagykövet rendkívül hosszú ideje teljesít szolgálatot Brüsszelben, s hazatérését már nem lehetett tovább halasztani. Helyére kerül Herman, akivel a tárca vezetése maximálisan elégedett. - Értelemszerű, hogy Herman János tisztét olyan valakinek kell átvennie, aki a minisztérium vezetésében már eddig is szerepet vállalt - indokolta Németh Zsolt Bába Iván előléptetését. Herman egyelőre helyettes államtitkár is lesz.

(Népszava)

Korábban:

(2000. augusztus 30.)