Távozik posztjáról Wachsler Tamás, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára

Szeptember 15-i hatállyal távozik posztjáról Wachsler Tamás, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Szabó János, a tárca vezetője az államtitkári posztra kisgazda jelöltet vár.

Szabó János honvédelmi miniszter Wachsler Tamás kérésére csütörtökön kezdeményezte a miniszterelnökön keresztül a köztársasági elnöknél az államtitkár felmentését. Az utódlásra vonatkozóan a miniszter kijelentette: "Az új államtitkár várhatóan kisgazda lesz." A tárca vezetője ugyanakkor bejelentette: helyettes államtitkári szinten is személycserék várhatók. Beszámolója szerint Wachsler Tamás nem indokolta távozását.

A miniszter megjegyezte: jól együtt tudott dolgozni Wachsler Tamással, és sajnálja távozását, ugyanakkor bejelentette: a HM-ben továbbra is tervszerűen folyik a munka. A miniszter csütörtökön 40 tábornokkal és ezredessel folytatott beszélgetést az új és a megszűnő beosztásokkal kapcsolatban.

A Fidesz sajnálattal vette tudomásul Wachsler Tamás lemondását. Mátrai Márta, a Fidesz országgyűlési frakcióvető-helyettese a lemondásra reagálva kijelentette: a honvédelmi államtitkár sokat tett a haderőreformért és jól lehetett vele együtt dolgozni. A Fidesz számít Wachsler Tamás szakértelmére.

Torgyán József ismertette: a HM államtitkára szerdán közölte vele lemondási elhatározását, s azt nem kívánta megindokolni. A miniszter pedig tiszteletben tartotta Wachsler Tamás döntését és a megbeszélésen nem feszegette a távozásának okát. A miniszter emlékeztetett: ő kérte fel annak idején Wachsler Tamást a tisztség betöltésére.

A haderőreform a tárca vezetője és az államtitkár közti rossz viszony miatt lassult le - nyilatkozta Wachsler Tamás lemondása után Lányi Zsolt, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának kisgazda elnöke. "Az államtitkár úr lehet fiatal, lehet lelkes, a haderőreform levezénylésére azonban nem a legalkalmasabb személy, mert nem tarja szem előtt, azt a tényt, hogy a minisztérium van a hadseregért, nem pedig fordítva" - fogalmazott az elnök. Az elnök délután négyszemközt találkozott a távozó államtitkárral. Lányi szerint Wachsler Tamás nem tudott megegyezni a katonai vezetőkkel, a vezérkarral. ''Wachsler Tamásnak volt korábban egy kritikus nyilatkozata, amit a honvédelmi miniszter és a politikai államtitkár egyaránt nagyon magára vett, jelezték is: ezek után nemigen tudnak vele együtt dolgozni'' - nyilatkozta Lányi Zsolt. A honvédelmi bizottság elnöke úgy gondolja, mindez hozzájárult a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkárának távozásához. Ugyanakkor bejelentette: Orbán Viktor és Torgyán József megegyezett abban, hogy jobb lesz a reform érdekében, ha a hadsereggel jobban szót értő államtitkárt szerezni.

Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő nem lepődött meg azon a bejelentésen, hogy távozik posztjáról a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A politikus szerint az, aki az elmúlt időszakban nyomon követte a honvédelem igazgatását és a haderőreform alakulását, tudta, hogy ez előbb vagy utóbb bekövetkezik. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy belső ellentétek, feszültségek gátolták a minisztériumban a munkát, ami ártott a haderő-átalakítás ügyének. Juhász Ferenc szerint Wachsler Tamás távozásában szerepet játszhatott az is, hogy a közigazgatási államtitkárnak "politikai legitimáció nélkül, balanszíroznia kellett a Fidesz és a kisgazdapárt között", ami nehezítette ténykedését.

Wachsler Tamás vélhetően azért távozott posztjáról, mert a haderő modernizálása során lehetetlen helyzet alakult ki a nem megfelelő anyagi háttér és a NATO által támasztott követelmények miatt - reagált Kapronczi Mihály, a MIÉP honvédelmi bizottsági képviselője a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkárának távozására.

Az SZDSZ nem kíván beleavatkozni a koalíció belső ügyeibe, álláspontunk szerint azonban Wachsler Tamás személye bizonyos szakmai garanciát
jelentett a Honvédelmi Minisztériumban -kommentálta Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő az államtitkár lemondását.
A politikus úgy értékeli, hogy gyakorlatilag Wachsler Tamás volt az egyetlen hozzáértő személy a tárca politikai vezetésében. ''A honvédelem komoly ügy, ezért reméljük, hogy sikerül megfelelő szakembert találni a távozó államtitkár helyére'' - tette hozzá.

(MTI)