A Gazdasági Minisztérium szerint félreértésen alapul a Széchenyi-terv brüsszeli kritikája

A Gazdasági Minisztérium (GM) közleményben reagált Hans Beck, a magyarországi régiók brüsszeli képviselete vezetőjének a kormány regionális politikáját bíráló szavaira. Beck szerint a Széchenyi-terv egyértelműen centralizációs törekvéseket tükröz, ami ellentétben van Brüsszel politikájával. A GM úgy látja, hogy a terv egy hosszú távú gazdaságfejlesztési program, amelynek nem a centralizmuson alapszik.

A GM közleménye szerint a Széchenyi-terv szándékai szerint épp a régiók hatékony működéséhez kíván hozzájárulni azzal, hogy a gazdaság néhány kiemelt súlypontjának és fejlesztési céljának megjelölésével a további fejlődést gátló duális térszerkezetet kívánja orvosolni.

A terv mindezt olyan programok kezdeményezésével kívánja elérni, amely egyben egy sajátos, az üzleti életnek és a régió szereplőinek szóló partneri keretprogram is. Ebben a régiók, a megyék, sőt az önkormányzatok is elhelyezhetik távlatos fejlesztési elképzeléseiket, így a régiók aktív szerepvállalása nélkül a Széchenyi-terv megvalósíthatatlan.

A Széchenyi-terv végrehajtásában nagyban támaszkodik a versenypályázati rendszer Európai Unióban megszokott technikájára. Az egyes szakterületeknek, programoknak megfelelő pályázatok messzemenően figyelembe veszik a területi szereplők fejlesztési elképzeléseit.

Előnyt élveznek a területfejlesztési intézményrendszer által is legitimált fejlesztési tervek projektjei. A Széchenyi-terv 2000. áprilisi megjelenése óta a nyitott tervezés keretében több mint 130 szervezet - közöttük igen jelentős arányban régiók, megyék, önkormányzatok - küldték el javaslataikat, véleményüket, melyek beépültek a tervbe - zárul a gazdasági tárca közleménye.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 31.)