Az ausztrál Esmeralda bányavállalat - a tiszai ciánszennyezést okozó romániai Aurul aranybánya résztulajdonosa - nevében eljáró csődgondnok pénteken tagadta, hogy peren kívüli egyezségre törekedne a magyar kormánnyal a kártérítésről. Korábban a tiszai kormánybiztos szóvivője ennek ellenkezőjéről nyilatkozott.

Az Esmeralda csődfelügyeletét ellátó Hall Chadwick könyvvizsgáló cég szóvivője Sydneyben azt mondta: a cég nem tett lépéseket a peren kívüli egyezség elérésére. Hozzátette: tud arról a
magyarországi sajtójelentésről, amely szerint az Esmeralda keresné az egyezség módját.

Az ausztrál rádió is beszámolt arról, hogy Montskó Éva, a tiszai kormánybiztos szóvivője jelentések szerint azt mondta: az Esmeralda Magyarországra küldte képviselőit, kiderítendő, hogy a magyar vezetés hajlana-e a peren kívüli egyezségre.

A könyvvizsgáló cég illetékese azonban pénteken közölte: a Hall Chadwick egy jogi képviselője utazott Magyarországra a múlt héten, azért, hogy további részleteket kérjen a magyar kormány által július 10-én benyújtott, 179 millió ausztrál dollárnak megfelelő kárigényről. A Hall Chadwick szóvivője hozzátette: cége nincs is olyan helyzetben, hogy peren kívüli egyezségre törekedjen. Kijelentette: mivel az Esmeralda az Aurulnak csak az egyik részvényese, nem lehet elvárni, hogy elismerje felelősségét a katasztrófáért.

Az Esmeralda 50 százalékban tulajdonosa az Aurulnak, 45 százalékos résszel bír a bányaüzemben a román kormány, 5 százalékot romániai magánbefektetők birtokolnak. Az ausztrál cég márciusban csődeljárást kért maga ellen, s akkor bízta meg a Hall Chadwicket a csődgondnoki teendőkkel. A cég részvényeit február 10-én felfüggesztették az ausztrál tőzsdén.

(MTI)

Ajánló:

A Tudomány csatorna összeállítása.

Korábban:

(2000.08.31.)