Csődeljárás indul a HTC Utazásszervező Kft. ellen

A Pannon Airlines Légközlekedési Kft. jövő hét elején csődeljárást kezdeményez a HTC Utazásszervező Kft. ellen annak több mint 100 millió forintos tartozása miatt. A nagyarányú tartozás miatt a PA nem tudja elindítani a hét végére tervezett öt - görögországi, illetve spanyolországi - járatát.

A pontos követelést, a késedelmes fizetéseket és más tényezőket is kalkulálva a jövő héten számítják ki. Mivel az öt hétvégi járatnál az utasokkal az utazási irodák, és nem a légközlekedési társaság áll jogi kapcsolatban, érdekeiket is az utazási irodák felé érvényesíthetik.

Somodi Endre, a Pannon Airlines (PA) Légközlekedési Kft. ügyvezető igazgató szerint egy ugyancsak péntekre tervezett görögországi járatot az adott utazási iroda a Malévvel indított el, mert a HTC félrevezette őket. Úgy tájékoztatták az utazási irodát és a Malévet, hogy a PA gépe műszaki hibás és nem repülhet. A Malév szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: az utazási irodák megkeresésére indították el járataikat.

A PA szerint jelenleg a HTC szervezésében indított tíz járat utasai tartózkodnak külföldön, az ő hazaútjukra 70 millió forintot kellene átutalnia a HTC-nek. Mivel ezek az utasok retúrjeggyel rendelkeznek, hazaútjukért a PA is felelősséget érez, és biztosítások bekapcsolásával próbálja azt megszervezni. További 30 millió forinttal tartozik a HTC abból a 80 millió forintos tételből, amelynek visszafizetését a héten ütemezve vállalta.
Somodi Endre nevetségesnek tartotta azt a HTC-körökből származó állítást, hogy a PA több száz millió forintos egyébirányú tartozásokkal rendelkezik.

"A HTC az elmúlt 12 hét alatt összesen 840 millió forintot fizetett ki a PA-nak, tartozása jelenleg 19 millió forint" - áll az utazásszervező cég vezetőségének közleményében. Tudomásuk szerint a PA az elmúlt időszakban több milliós tartozást halmozott fel a görög repülőterek földi kiszolgáló cégeinél, emiatt a görög fél bejelentette, hogy addig nem engedi felszállni a PA gépét, amíg az nem egyenlíti ki tartozásait.

A HTC úgy tudja, hogy a légitársaság magyarországi kiszolgálóknak is több millió forinttal tartozik, vagyis, mint a közleményben fogalmaznak, a cég a HTC által kifizetett díjakból ismeretlen okból saját kötelezettségét nem teljesítette.

Az utazásszervező cég közleményében állítja: ezen a héten azért nem fizette előre a következő hét szolgáltatási díját, mert bizonyos abban, hogy abból a PA csak tartozását törlesztené, de arra, hogy repüljön, már nem maradna pénze. A HTC-nek a PA csődje miatt most más légitársasággal kell megegyeznie, az pedig nyilvánvaló, hogy ugyanazért a szolgáltatásért két cégnek kétszer nem fizet - áll a közleményben.

(MTI)