Erős Kossuth-főnök kontroll nélkül

Juhász Judit ügyvezető elnök lemondásával a Magyar Rádióban a Kossuth adó főszerkesztőjének kezébe került a politikai műsorok feletti korlátlan ellenőrzés. Ez a helyzet még jó darabig fennmaradhat, mivel előfordulhat, hogy az idén már nem lesz új elnöke az intézménynek.

Juhász Juditnak, a Magyar Rádió ügyvezető elnökének lemondásával lényegében teljesült a kormánypártoknak az a törekvése, hogy Kondor Katalin, a Kossuth adó főszerkesztője kezébe kerüljön a politikai műsorok feletti korlátlan ellenőrzés. Azt ugyan nem sikerült elérni, hogy a kuratórium elnökké válassza Kondort, de a jelenlegi helyzetben aligha várható, hogy bárki érdemben befolyásolni tudja az adófőszerkesztő személyi és műsorpolitikai döntéseit.

Juhász Judit már eleve nem akarta elvállalni az ügyvezető elnöki posztot. Miután a sikertelen elnökválasztás és Hajdu távozása után mégis elfogadta, sietett leszögezni, hogy az átmeneti időben a korábbi elnök - aki mellett négy évig volt alelnök - nyomdokain haladva kívánja vezetni az intézményt. Ebben a helyzetben szinte törvényszerű volt, hogy konfliktusok robbannak ki, mivel Hajdu több olyan lezáratlan kérdést hagyott maga után, amely elnökjelölt-riválisával, Kondorral és a rádiónak a kormányhatalomhoz való viszonyával függött össze.

Hajdu óvatos személyiségére jellemző, hogy távozása utáni sajtótájékoztatóján bírálta először nyilvánosan a szerda reggeli miniszterelnöki interjúk gyakorlatát. Pontosabban azt, hogy ezeket a beszélgetéseket mindig ugyanaz a két rádiós - Kondor és a Krónika főszerkesztője, Hollós János - készíti. Ez a kérdés azért is volt neuralgikus, mert egyes társadalmi kurátorok Kondor alkalmatlanságát többek között az interjúk kevéssé kritikus hangnemével indokolták. Juhász Judit lényegében Hajdu véleményét ismételte meg a Nap-kelte című reggeli tévéműsorban, és ez vezetett első nyilvános vitájához Kondorral. Azt, hogy az alelnök ebben a csatában nem nyerhet, az is jelezte, hogy Borókai Gábor kormányszóvivő Kondorék javára foglalt állást.

Szintén elvarratlan szál volt Lakatos Pál, a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője megbízatásának meghosszabbítása, valamint a belpolitikai szerkesztőség létrehozása. Miközben a Kossuthon a többi szerkesztőséget már megalakították, a kényes politikai műsorokat - Vasárnapi Újság, 16 óra, Beszéljük meg! - magába foglaló belpolitikai egység felállítását Hajdu késleltette. Lakatossal kapcsolatban pedig elnöki mandátumának lejárta előtt egy hónappal lépett, akkor is csak annyit, hogy nem az év végéig hosszabbította meg a megbízatását, ahogy Kondor akarta, hanem csak két hónapra. Hajdu utolsó pillanatban hozott döntése megoldásnak kevés volt, Lakatos híveinek aktivizálására viszont éppen elegendő. Kondor azzal, hogy Szitnyai Jenő, az új belpolitikai vezető alá rendelte Lakatost, biztosította magának a későbbi döntés lehetőségét.

Jó esély van arra, hogy az őszi újabb elnökválasztási forduló - a pályázatokat október 2-án kell beadni - a júliusihoz hasonlóan sikertelen lesz. A kuratóriumi elnökségnek nem kell a baloldali többségű kuratóriummal megegyeznie, hiszen a társadalmi kurátorok március végéig tartó mandátumába már csak egy szavazás fér bele. Ezután a testület kicserélődik, és lehet, hogy az az elnökség szempontjából kedvezőbb összetételű lesz. Addig marad a jelenlegi helyzet az erős Kossuth-főnökkel.

(Népszava)

Ajánló: