Japánban ötéves tervet dolgoznak ki az Egyesült Államok megelőzésére az internetes forradalomban. A kormány bizottságot nevezett ki a terv elkészítésére és az átalakítások vezénylésére. Az új Információs Technológiai Stratégiai Tanácsának elnöke Idei Nobujuki, a Sony Corp. elnöke.

A japán kormány szerint az ország lemaradt az elektronikus átállásban, és az fenyeget, hogy az "új gazdaság" elszalad Japán mellett.

A bizottság előzetes jelentése szerint Japánban alig van nagysebességű infrastruktúra, a lassú internetkapcsolat pedig a költségeket is rendkívül megnöveli. A bizottság másik gondja, hogy Japánban több mint hétszáz jogszabály akadályozza az elektronikus kereskedelem fejlődését. A stratégák legelső javaslata, hogy e szabályok felülvizsgálatát és a kereskedelem liberalizálását már most a parlament őszi ülésszakának napirendjére kell tűzni.

A konkrét tervvel és a beruházási igényekkel még az év vége előtt jelentkezik a bizottság.

Japánban a háztartások 11 százaléka fér hozzá a világhálóhoz; az Egyesült Államokban ez az arány 37 százalék. Japánban a helyi hívási tarifák miatt drága a vezetékes telefonkapcsolat internethasználatra, miközben az Egyesült Államokban az ilyen hívások majdnem ingyenesek - emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Júliusban a japán kormány engedett az amerikai nyomásnak, beleegyezve, hogy két év alatt 20 százalékkal csökkentik azt a kapcsolási díjat, amelyet a külföldi távközlési cégek fizetnek a japán országos távközlési vállalatnak, az NTT-nek.

A drótnélküli szolgáltatások viszont jól fejlődnek Japánban. Az NTT mobilszolgáltató leányvállalata, a Docomo létrehozta internetbarát mobiltelefon használóinak száma már több mint tízmillió. Ebben a technológiában szakértők szerint Japán két évvel megelőzi az Egyesült Államokat és Európát.

(MTI)

Ajánló: