Példátlan méretű egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatsorozat kezdődik e hónapban a rendvédelmi szervezetek valamennyi egységénél - tudta meg a Magyar Hírlap. A BM egészségügyi intézményeiben összesen mintegy 70 ezer embert várnak a rendőrség, a határőrség és a büntetés-végrehajtó szerv állományából. Ennek a sorozatnak lett volna a része az a "korrupcióhajlamot" vizsgáló teszt is, amelyet azonban a szakszervezet kifogásai, illetve a jogszabályi hiányosságok miatt egyelőre levettek a napirendről.

Rendőrségi körökben nem zárják ki, hogy számos középszintű vezetői poszton változás lesz, miután hamarosan elkezdődik egy példátlan méretű egészségügyi és pszichológiai vizsgálatsorozat. A szűrést heteken belül elkezdik a rendőrségi, határőrségi és a büntetés-végrehajtási dolgozók teljes körében. Öszszesen mintegy 70 ezer hivatásost és közalkalmazottat várnak országszerte a BM egészségügyi intézményeibe. A pszichológiai teszt része lett volna a korrupcióhajlamot vizsgáló kérdőívek kitöltése, ám ezt a belügyi tárca vezetői egyelőre elvetették.

A fegyveres szervezetek tagjai korábban is rendszeresen átestek különböző szűréseken és vizsgálatokon. Egyes vezetők kinevezésénél, esetleg a speciális felkészülést igénylő munkakörökben - például a tűzszerészek, a bevetési egységek tagjai - előfeltétel volt az egészségügyi és pszichológiai vizsgálat.

A következő napokban három miniszter együttes rendelete alapján soron kívül az összes rendőrnek, határőrnek, titkosszolgálati tisztnek és bv-alkalmazottnak meg kell jelennie a vizsgálaton. A Magyar Közlönyben tucatnyi oldalon olvasható, mennyi idő alatt kell lefutniuk a különböző korosztályokhoz tartozóknak a százméteres távot, hány felülést kell elvégezni s hány fekvőtámaszt kell nyomni megadott idő alatt, hogy elnyerjék a beosztásuknak megfelelő "alkalmas" minősítést.

A pszichológiai vizsgálatoknál tesztelik a helyzetfelismerő és döntési készséget, a kreativitást és a szervezőkészséget, valamint a határozottságot és az agresszivitást, a devianciát, illetve azt, ki mit mer kockáztatni, illetve vállalni. A miniszteri rendeletben foglalt tesztek alapján dönthetnek arról is a szakemberek, hogy szükséges-e bevonni a vizsgált személy szolgálati lőfegyverét. Depresszió, alkoholfüggőség, kóros személyiségfejlődés megállapítása esetén búcsút kell venni a pisztolytól.

Kiderül továbbá, hogy a terrorelhárítóknál nem teljesíthet szolgálatot az, akinek kivehető protézise van. A tűzszerésznek minden ujjának meg kell lennie, míg a veszélyhelyzeti felderítők közül ki kell szűrni a menstruációs zavarral küszködőket vagy akiknek heréjüknél kóros elváltozás észlelhető. Lapunk úgy tudja, a vizsgálat első ütemének tapasztalatairól novemberben számolnak be a szakemberek.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

2000 évi kiadásai