A fővárosi önkormányzat helyett a Munkáspárt fellebbezte meg tegnap a Nemzeti Színház építési engedélyét. A főváros jogi bizottságában fideszes többséggel, szocialista képviselők távollétében úgy döntöttek, nem lehet fellebbezni. A Munkáspárt szerint viszont sok minden nincs rendben a Nemzeti Színház körül, s népszavazást kellene tartani. A végső szót a budapesti Közigazgatási Hivatal vezetője mondja ki a teátrumról. Grespik László gyors és politikamentes elbírálást ígér.

Demszky Gábor
A fővárosi önkormányzat a várttal ellentétben azért nem fellebbez Nemzeti-ügyben, mert a jogi bizottság tegnap úgy határozott, nincs jogi alapja az eljárásnak.
A kilenctagú jogi bizottságban többségben van a városvezető koalíció három MSZP-s és két SZDSZ-es képviselővel. Tegnap azonban két szocialista politikus nem ment el a rendkívüli ülésre. Mindketten külföldön tartózkodtak, hivatalos út, illetve szabadság miatt. A három fideszes és egy MIÉP-es képviselő ellenszavazata döntötte el a Nemzeti Színház tervének sorsát.

A bizottságot Demszky Gábor főpolgármester hívta össze, miután Schneller István, Budapest főépítésze fenntartásainak adott hangot Siklós Mária tervével és annak engedélyezési eljárásával kapcsolatban. Schneller István sérelmezte, hogy a IX. kerületi önkormányzat nem kérte ki a fővárosi tervtanács véleményét, s így a főváros nélkül született döntés egy olyan építészeti beruházásról, amely alapvetően meghatározza Budapest arculatát. Schneller István szerint a tervezett épület nem üti meg azt a színvonalat, ami méltó egy Duna-parti épülethez a leendő dél-pesti városközpontban.

Tiba Zsolt főjegyző a Magyar Hírlapnak elmondta, a főváros tudomásul veszi a bizottság döntését, és nem fellebbezi meg a színház tervét. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy így voltaképp a bizottság azt mondta ki: a fővárosnak jogilag nincs köze egy ilyen meghatározó fontosságú építkezéshez.

A Munkáspárt szerint az a legnagyobb probléma, hogy a budapesti polgárok nem szólhattak hozzá a vitához. Ezért népszavazás kezdeményezését fontolgatják. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke azt is közölte, hogy tegnap megfellebbezték a Nemzeti Színház terveit. Szerintük ugyanis nem lett volna szabad politikai vitát csinálni szakmai kérdésekből, és "nem lehet egy új színházat a világ végére felépíteni". A majdani teátrum ugyanis gyakorlatilag megközelíthetetlen helyen lesz, szomszédságában pedig egy benzinkút található. A fővárosi önkormányzat visszakozását a fellebbezéstől Thürmer Gyula úgy kommentálta, hogy "a parlamenti pártok mindig lefekszenek egymásnak, ezért kell megszólalnia egy parlamenten kívüli pártnak".

A végső szót Grespik László, a budapesti Közigazgatási Hivatal vezetője mondja ki, akihez valószínűleg hétfőn érkeznek meg az iratok.

A jogszabályok 30 napos elbírálási határidőt engednek meg, amely hatvan napra meghosszabbítható. Grespik László azonban "az ügy fontossága miatt gyors és politikamentes" elbírálást ígér. A kifogásokról nem akart állást foglalni, amíg nem ismeri az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat. A Munkáspárt fellebbezésével kapcsolatban ironikusan csak annyit jegyzett meg, hogy "ha a színház IX. kerületi épülete zavarja a kilátást a Dunára a Baross utcából, akkor jogos lehet a kifogás."

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. szeptember 5.)