Magasra csaptak a hullámok a szenzációs, 44 millió forintos kikiáltási áron árverésre kerülő Bűnbánó Magoldna körül. A Szépművészeti Múzeum, amely hosszú évekig otthont adott a festménynek és 1953-ban védetté nyilvánította azt, most állítja, hogy ezt a Magdolnát nem Murillo festette. Ennek ellenkezőjéről számos szakvélemény tanúskodik, és a kép tulajdonosa is képtelenségnek, sőt hitelrontónak tartja az eredetiséget cáfoló állítást.

''A spanyol szakvélemények a képet másolatként kezelik, így mi is úgy védtük le, mint Murillo követőjének művét'' - mondta a Blikknek Lengyel László, a Szépművészeti Múzeum elbírálási osztályának vezetője.

Harasztiné Takács Marianna, a Szépművészeti Múzeum spanyol szakértője 1968-ban kiállítást rendezett, s a tulajdonos ehhez kölcsönözte a Bűnbánó Magdolnát a múzeumnak. Ott ez a kép Murillo műveként volt látható, mint ahogy a művészettörténész 1982-ben megjelentetett tanulmányában is "a mester saját kezű alkotásaként" szerepel. Ezt a tényt igazolja számos nemzetközileg elismert szakvélemény, amelyek a festménnyel együtt 1899 óta vannak a Länhe
család birtokában.

Harasztiné tévedett - állítja Lengyel László - az egyéb szakvélemények pedig csak történelmi dokumentumként kezelhetők. Egyik sem áll meg. Ezt a galériának és a tulajdonosnak is tudnia kell.

A Blikk értesülései szerint volt már rá példa, hogy valamely múzeum vitatta egy kép eredetiségét, majd - miután ezzel leszorította az árat - megvásárolta és az ismert festő műveként kiállította a festményt. A lap megkérdezte Lengyel Lászlót, szándékukban áll-e a kép megvétele, mire azt válaszolta: tudomása szerint nem.

Polgár Árpád, az árverést levezető galéria tulajdonosa furcsállja, hogy a 150 évre visszavezethető eredetiséget igazoló iratokat, a szaktekintélyek tanúsítványait bárki megkérdőjelezze. A kép birtokosa - aki ragaszkodik a névtelenséghez - egyenesen hitelrontást emleget.

Nagyon sokat árt ez nekünk - mondta az idős hölgy. Pedig én az összes papírral rendelkezem, ami a festmény hitelességét igazolja. A múzeum ezzel szemben nem tudott semmit felmutatni, ami azt bizonyítaná, hogy az nem Murillo műve.

Akárki festette is, a kép kétségtelenül, szép. Ha valaki beleszeret, és pénze is van, úgyis megveszi a Bűnbánó Magdolnát. Kerül, amibe kerül.

(Blikk)

Ajánló:

A művész életrajza és művei. (angolul)