Lentner Csaba MIÉP-es képviselő, az olajbizottság tagja hétfőn felkéri a szocialista párt által a bizottságba delegált Vastagh Pált, hogy mondjon le testületi tagságáról. Lentner szerint ugyanis Vastagh 1994-98 között igazságügy-miniszterként nem gyorsította az eljárásokat az olajügyekben. Vastagh nevetségesnek tartja a képviselő vádjait.

Lentner Csaba MIÉP-es képviselő szerint 1994 és 1998 között, a szocialista politikus igazságügy-minisztersége idején "kimondottan lassan jártak el olajügyekben", a tárca vezetője pedig "nem tett lépéseket a szükséges gyorsítás lehetőségeinek megteremtése érdekében". Felrótta azt is, hogy "Vastagh Pál a legutóbbi testületi ülésen nyíltan a védelmébe vett egy meghallgatottat, Boross Pétert".

Lentner szerint mindezek azt mutatják, hogy Vastagh nem tudott, és a jövőben sem tud majd objektív munkát végezni a bizottságban. "Vastagh Pálnak nem tagként, hanem meghallgatott célszemélyként kellene megjelenni az olajbizottság ülésein" - mondta Lentner.

Ha felhívása nem jár eredménnyel, Lentner kezdeményezni fogja, hogy a bizottság határozatban szólítsa fel az MSZP-frakciót Vastagh visszahívására.

Vastagh nevetséges "propaganda blöffnek" tartja Lentner vele kapcsolatos nyilatkozatát, amellyel szerinte érdemben foglalkozni sem érdemes. "Aki olyat állít, mint amilyet Lentner Csaba, az nincs tisztában azzal, hogy Magyarországon milyen az igazságügy-miniszter közjogi helyzete" - fogalmazott, utalva arra, hogy a tárcavezető nem avatkozhat bele a bírósági eljárásokba, nem befolyásolhatja azok hosszát.

Vastagh Pál emlékeztetett arra, hogy ő terjesztette a parlament elé az igazságszolgáltatás reformját szolgáló törvényeket, amelyek többek között a bírósági eljárások rövidítését célozták.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 8.)