A Fidesz keresi a pápai repülőtér továbbhasznosításnak lehetőségét

Simicskó István frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz-frakció javaslatokat fogalmaz meg a Magyar Honvédség pápai repülőterének továbbhasznosításával kapcsolatban, mert fontosnak tartja, hogy a repülőtér valamilyen formában megmaradhasson a honvédelem céljaira.

Simicskó István
frakcióvezető-helyettes
A Honvédelmi Minisztériumban két hónappal ezelőtt, a haderőreform kapcsán döntöttek a pápai repülőtér bezárása mellett, amikor kivonták a hadrendből a légierő ott állomásozó MiG-21-es repülőgépeit. Simicskó István - aki korábban a Honvédelmi Bizottság alelnökeként tevékenykedett - elmondta, a Fidesz többfajta megoldási javaslatot dolgoz ki annak érdekében, hogy a repülőtér tovább működhessen.

Véleményük szerint kiválóak a repülőtér földrajzi adottságai, a NATO nem hiába választotta a ferihegyi és a kecskeméti mellett a pápait, amikor arról döntött, hogy három magyarországi katonai repülőtér továbbfejlesztését támogatja - jelezte a fideszes képviselő.

- Ugyan Magyarország jelen pillanatban már csak egy vadászrepülőgép ezreddel rendelkezik, azonban nem mondhatunk le arról, hogy középhosszú távon egy másik repülőezrede is legyen hazánknak, amely majd a pápai repülőtéren kaphatna helyet - vélekedett Simicskó István.

- Addig a NATO repülőgépei is használhatnák, vagy tartalék repülőtérként is üzemelhetne, sőt vegyes használatú, polgári-katonai bázis is lehetne Pápa - közölte. - A frakció által javasolt, a jövőben megalakuló Nemzetőrség is helyet kaphatna ezen a bázison - tette hozzá frakcióvezető-helyettes.

A megoldási javaslatok külön-külön is életképesek, de akár egyszerre többet is meg lehetne valósítani - fűzte hozzá a képviselő.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 9.)